Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Keski-Suomesta hevoset viimeiseksi loppuvat”

Killerin raviradan uudella toimitusjohtajalla Miika Lähdeniemellä on hattu täynnä ideoita ravien profiilin kohottamiseksi ja yleisön saamiseksi katsomoihin.

Raveissa paikalla käyvän yleisön määrä on laskenut jo pitkään, sillä ravien seuraaminen ja pelaaminen on siirtynyt yhä enemmän kotisohville ja päätelaitteiden ääreen. Killerin eli Keski-Suomen ravirata oy:n uutena toimitusjohtajana aloittanut Miika Lähdeniemi haluaa kääntää trendiä.

Toki Lähdeniemi tietää, että aika entinen ei koskaan enää palaa, eivätkä perusravit vedä monituhatpäisiä yleisöjä. Mutta hän toivoo, että ihmiset innostuisivat aistimaan ravien yhteisöllistä tunnelmaa ja itse päätähteä, hevosta.

– Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa, ja nyt kun ihmiset rajoitusten hellitettyä lähtevät taas liikkeelle, siinä kilpailussa pitää erottua. Sillä pitää olla jotain lisäarvoa, että lähtee paikan päälle, Lähdeniemi sanoo.

– On ihan selvää, että perusasioiden kuten yleisö- ja ravintolapalveluiden pitää olla kunnossa. Mutta myös tunnelman aistimista ja sosiaalista puolta pitää korostaa markkinoinnissa. Kulunut slogan ”parasta paikan päällä” pitää ravien kohdalla sikäli kutinsa, että hevoset ovat paljon hienompia ja aistittavampia eläimiä paikan päällä kuin television kautta.

Killerin perustarjonta on viime vuosina vähän jämähtänyt. On järjestetty ravit ja ajateltu, että ihmiset tulevat paikalle. Nykyään asia ei ole näin.

– Isot tapahtumat vetävät yhä suuria massoja, mutta perusraveissa on haasteita. Eikä voida olettaa, että kaikki tietävät, mikä on Killerin Eliitti tai Derby. Meidän pitää löytää kokonaan uusia asiakkaita ja lisätä niiden määrää, jotka käyvät paikalla muutaman kerran vuodessa. Silloin homma alkaa toimia. On tämä sen verran iso kaupunki, Lähdeniemi visioi.

Eläkkeelle jäävän Kari Nyyssösen saappaisiin hyppäävä Lähdeniemi, 31, on ikäisekseen ehtinyt touhuta ravien parissa todella paljon. Kesällä 2009, vain 18-vuotiaana, hän pääsi Totomaatin vihjaajan paikalta Ilta-Sanomien ravien kesätoimittajaksi.

Vuonna 2012 Lähdeniemi tuli Jyväskylään opiskelemaan ja häntä pyydettiin Killerin Raviliiga-kimpan vetäjäksi. Samana vuonna hän päätyi synnyinseuduilleen Riihimäen raviseuran hallitukseen. Vuonna 2014 Lähdeniemi työskenteli Porin Kuninkuusravien tiedottajana.

– Se oli kahden vuoden päästä koittavien Kuninkuusravien kannalta hyödyllisin kokemus. Pääsin käsiksi siihen, mitä on tehdä kunkkareita.

Hevosilla on jännä ominaisuus, että ne herättävät valtaosin positiivisia impulsseja ohikulkijoissa.

Miika Lähdeniemi

Kevään 2016 hän opiskeli Ruotsissa. Kotiinpaluun jälkeen tapahtui taas.

– Tulin kesäkuussa sunnuntaina kotiin, ja maanantaina istuimme Toivosen Villen pöydän ääressä viinipullon kanssa suunnittelemassa Ravinettiä, Lähdeniemi muistelee.

Kaksikon yhdessä Riku Niittysen kanssa samana syksynä perustama Ravinetti kohosi lajipiireissä merkittäväksi ja arvostetuksi mediaksi vihjeidensä, uutistensa ja laadukkaiden taustoittavien artikkeliensa ansiosta. Nykyään Ravinetti toimii Maaseudun Tulevaisuuden alaisuudessa.

Vuonna 2017 Lähdeniemi oli Vermon Kuninkuusravien organisaatiossa viestintä- ja markkinointipäällikkö Laura Ruoholan ”oikeana kätenä”. Talvesta 2019 alkaen Lähdeniemi työskenteli maan pääradan Vermon kilpailupäällikkönä.

Viime vuosina Vermossa on järjestetty useita muitakin kuin ravitapahtumia, esimerkiksi jalkapallon ”kisastudioita”, joissa ihmiset nauttivat ravintolan palveluista ja katsovat otteluita isoilta näytöiltä. Vermossa on pidetty myös koko perheen talviriehoja.

– Raviradoilla pitää olla muutakin toimintaa kuin kilpailuja. Tilat taipuvat monenlaiseen käyttöön. Ja lapsiperheiden viihtyminen raveissa on tosi tärkeää. Vermossa huomasin, että jos keppihevosmeiningit hoitaa hyvin, ne kiehtovat lapsiperheitä. Mutta muutakin pitää olla, hän tietää.

Kesällä 2017 Lähdeniemi oli mukana järjestämässä Hevoset Kaivarissa -tapahtumaa. Helsingin Kaivopuistossa kävi kahden päivän aikana noin 45 000 ihmistä.

– Ainutlaatuisuus ja pikkuisen hullu idea vetosi ihmisiin. Vauhdin hurma ja upea eläin tulivat niin lähelle ja erikoiseen ympäristöön, että se kiinnosti.

– Rakensimme keskelle Kaivopuistoa 150 metrin raviradan, jonka maali oli lähellä Kaivohuoneen sisäänkäyntiä. Kaikki meni nappiin, vaikka järjesteltävää oli todella paljon. Eihän meillä ollut opasta ”Näin järjestät ravit keskellä Kaivopuistoa”! Lähdeniemi naurahtaa.

Tällaisista onnistuneista ”hulluista ideoista” ja muusta kokemastaan hän aikoo ammentaa nostetta myös Jyväskylän ravielämään.

Ei voida olettaa, että kaikki tietävät, mikä on Killerin Eliitti tai Derby.

Miika Lähdeniemi

– Sen lupaan, että opiskelijaravit järjestetään varmasti. Ja panostamme siihen, että yritykset ja yhteisöt tulisivat Killerille viettämään virkistyspäiviä. Näille haluamme tarjota elämyksiä. En ole vielä törmännyt ihmiseen, joka olisi päässyt hevosen taakse tandem-kärryille ja sanonut, ettei tykännyt.

– Kaupungille ihmisten pariin pitää myös jalkautua hevosten ja ponien kanssa. Hevosilla on jännä ominaisuus, että ne herättävät valtaosin positiivisia impulsseja ohikulkijoissa, Lähdeniemi tietää.

Vuonna 2024 Kuninkuusravit ravataan siis Killerillä. Kyseessä on Kuninkuusravien 100- ja Killerin 50-vuotisjuhlavuosi. Mitä uutta tai erikoista silloin nähdään, sitä Lähdeniemi ei vielä paljasta. Mutta miehen foliohatussa selvästi rapisee jo.

Erityistä nostetta juhlakunkkareille Lähdeniemi haluaa hakea koko erittäin vahvaksi ravimaakunnaksi kehumastaan Keski-Suomesta. Lähdeniemi tietää, että kuninkuusravit on parhaimmillaan koko seutukunnalle merkittävä tulonlähde, mutta myös valtava ponnistus.

– Täältä Keski-Suomesta hevoset viimeiseksi loppuvat! hän julistaa.

– Ehkä eniten odotan itseltäni sitä, että että saisin alueen hevosihmiset ja yritykset innostettua mukaan ja kasvattamaan ”buustia”. Ihmisten pitää kokea, että heitä kohdellaan hyvin ja arvostetaan. Näin saadaan koko porukka loistamaan, Lähdeniemi sanoo.

Mutta nähdäänkö Jyväskylässä lähivuosina Hevoset Harjulla tai vastaava ”pikkuisen hullusta” ideasta liikkeelle lähtenyt ravitapahtuma? Lähdeniemi miettii hetken, ja naurahtaa sitten.

– No, kai sen tässä voi paljastaa. Haluaisin, että viimeistään talvella 2024 täällä ajetaan jääravit esimerkiksi Jyväsjärven jäällä.