Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arktisen Upeeta uudistuu maltillisesti – sunnuntaina käynnistyvä pohjoismaisen elokuvan festivaali laajentaa reviiriään

Jyväskylän oma elokuvafestivaali Arktisen Upeeta järjestetään tänä vuonna 1.–7.11. tuttuun tapaan Ilokivessä. Ohjelmiston pääpaino on edelleen uudemmassa pohjoismaisessa elokuvassa, mutta sen ajallinen ja etenkin maantieteellinen rajaus on aiempaa väljempi. Tästä osoituksena toimivat muun muassa Pier Paolo Pasolinin Sikolätti (1969), Nicolas Roegin Walkabout (1971) ja saksalais-itävaltalainen Space Dogs (2019).

– Laajensimme ohjelmistoamme pohjoismaisen elokuvan ulkopuolelle kuudella elokuvalla, koska ne sopivat festivaaliin teemaan. 29 elokuvasta 23 tulee edelleen Pohjoismaista, joten mitään täyskäännöstä tässä ei olla tekemässä, perustelee festivaalin tuottaja Mikko Järvinen.

Laajemman suomalaisen teatterilevityksen väistäneistä elokuvista koostuvan ohjelmiston harvinaisempaa osastoa edustaa ranskalaisohjaaja Camille Ducellierin moderneista noidista kertovien kolmen lyhytelokuvan kokonaisuus.

Valtavirran kiertää kaukaa myös Kalevi Helvetin alias Pertti Kurikan lyhytelokuva New Yorkin rutto (2019). Hannaleena Haurun Fucking With Nobody (2020) nähdään puolestaan yli kuukautta ennen sen valtakunnallista teatteriensi-iltaa.

Arktisen Upeeta nro 21. on saanut otsikon ”Maailma palaa”. Se ei ole viittaus Juhan af Grannin ohjaukseen vuodelta 1969, vaan kyseessä on ilmastonmuutoksesta ideansa saanut mutta pikkuhiljaa laajentunut teema.

– Alun perin ohjelmistoa suunniteltiin ympäristökriisiin ympärille. Vuoden kuluessa poliisiväkivallan ja globaalin kulkutaudin yhteiskunnallisissa rakenteissa paljastamien epäkohtien myötä ohjelmistoon alkoi kuitenkin valikoitua laajemmin elokuvia, jotka ottavat kantaa ja heijastavat palavan maailman herättämiä tunteita, kuten pelkoa ja paranoiaa, Järvinen taustoittaa.

Kansainvälisiä tekijävieraita edustavat Marie Grahtø, Elsa Kremser ja Levin Peter, joiden haastattelut heijastetaan valkokankaalle Skype-yhteyden välityksellä. Live-musiikista vastaavat Nykypost ja Draama-Helmi.