Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Ilmaisuus jaksaa ihmetyttää

Waldo´s People oli yksi ensimmäisiä bändejä, jotka näin livenä keikalla. En hakeutunut varta vasten heidän keikalleen. Juuri rippikoulusta valmistuneena tuskin edes tajusin, mikä yhtye lavalle oli illalla nousemassa. Tärkeintä oli porukka ja se, että pääsi lähtemään.

Muutaman tuhannen asukkaan keski- ja pohjoispohjalaiskuntien tapahtumakalenterit olivat yhtä harvoja kuin paikallisbussien vuorot.

Paikallisilla markkinoilla esiintyi sen ajan Tinderin eli Napakympin vikkeläkielinen juontaja Kari Salmelainen ja joku paikallinen hanuristi. Kummassakaan ei ole mitään vikaa, mutta teini-ikäisen viihde- ja musiikkimakuun ne eivät oikein iskeneet. Suuret ikäluokat eivät valittaneet. Siitäkään.

Markkinoilla esiintyi sen ajan ­Tinderin eli Napakympin vikkeläkielinen juontaja ja joku paikallinen hanuristi.

Pienten kuntien aktiiviset urheiluseurat ja pystyyn jääneet nuorisoseurantalot muodostivat kokonaisuuden, jolla kerättiin seuroille ja yhdistyksille varoja järjestämällä nuorisolle keikkoja.

Järjestämisessä on otettu riskejä, sillä esiintyjät olivat nimekkäitä. Nuorisoseurantaloilla vierailivat Waldo´s Peoplen lisäksi esimerkiksi Sonata Arctica, Nylon Beat, Nightwish sekä säännöllisesti Klamydia.

Jos sai porukan kasaan, kyyti maksoi kympin ja sisäänpääsy toisen.

Jyväskylässä vietetään viikonloppuna Yläkaupungin Yötä. 30 vuoden ajan järjestetty tapahtuma on kaupungissa tuttu, joten sen maksuttomuutta tuskin enää hämmästellään. Meitä muualta ja varsinkin maalta tulleita ilmaisuus jaksaa ihmetyttää. Ja ihastuttaa.

Tapahtuma vaatii tuhdisti talkoohenkeä, intoa ja motivaatiota, mutta myös yhteistyötahoja, jotka haluavat laittaa itseään likoon kotikylän vuoksi. Lopputuloksella puhalletaan henkeä koko kaupunkiin.

Yläkaupungin Yö ansaitsisi nousta vahvemmin väkeä vetäväksi tapahtumaksi. Liekö vielä kunnolla ymmärretty, että pääsymaksusta säästetyillä rahoilla voi maksaa majoituksen ja matkan vähän kauempaakin.

Kolmepäiväisen kaupunkifestivaalin kattaus on laaja. Tapahtumasta löytyy todennäköisesti jotain kiinnostavaa kaikille. Ja vaikka ei löytyisikään, taitaa edelleen olla tärkeintä porukka ja se, että tänä keväänä pääsee taas lähtemään.