Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yö tuo valoa kevääseen

Kaupunkifestivaali Yläkaupungin Yön ilmoitus järjestää tapahtuma toukokuussa oli tervetullut valonpilkahdus kuluvaan koronakevääseen.

Ajoitus on lohduttava, sillä ilmoitus tuli lähes täsmälleen vuosi sen jälkeen, kun Suomi suljettiin ensimmäisen kerran ja samoihin aikoihin, kun uutta Suomen sulkua suunnitellaan.

Järjestäjät korostavat, että tapahtuma suunnitellaan turvallisuus edellä, mikä tarkoittaa pitkälti etäohjelmistoa, mutta johon voidaan lisätä tilanteen salliessa yleisötapahtumia. Koronavuosi on opettanut järjestäjät huolehtimaan turvallisuudesta ja osallistujat edellyttämään sitä. Hyvä niin.

Yläkaupungin Yö on historiansa puolesta oikea tapahtuma tuomaan valoa kolkkoon aikakauteen, sillä festivaali syntyi 1990-luvun laman aikaan juuri siihen tarkoitukseen. Tapahtuman verkkosivuilla kerrotaan, että sen ”ideana oli avoin, talkoilla toteutettava kaupunkitapahtuma, joka olisi tulvillaan mielenkiintoista ohjelmaa ja joka pääsymaksuttomana tarjoaisi mahdollisimman monelle jyväskyläläiselle mahdollisuuden nauttia kulttuurista”.

Keväisestä Yläkaupugin Yöstä kehkeytyi keskisuomalaisen kulttuurin kesäkauden avaaja. Nyt se näyttää mallia myös poikkeusaikana. Festivaalin ilmoitus järjestää tapahtuma on osoitus uskosta tulevaan ja kyvystä mukautua.