Selostaja Tuomas Heikkilä: "Pelaaja on tunnistettava jopa luisteluasennosta"

Jyväskyläläisellä Tuomas Heikkilällä on edessään hikinen urakka, kun jääkiekon SM-liiga alkaa. Heikkilä selostaa kaikki JYPin koti- ja vieraspelit Radio Keskisuomalaisen taajuudella. Runkosarjassa pelejä ehtii kertyä 60, mutta kun Jypin menestykseen uskotaan, jatkuu urakka vielä senkin jälkeen.

– Jos lasketaan mukaan playoffsit ja finaali, voi selostuksia olla yli 80, Heikkilä laskee.

SM-liigakauden on määrä alkaa lokakuun alussa. Finaalit pelataan toukokuussa.

Heikkilä on kokenut urheilutoimittaja. Ura alkoi Suur-Jyväskylän Lehdessä elokuussa vuonna 1997.

– Ensimmäinen juttuni oli JYPin tuoreesta ruotsalaisvahvistuksesta Håkan Åhlundista. Tuoreena ylioppilaana yritin tehdä haastattelun ruotsiksi, mutta Åhlund oli Malmöstä ja puhui niin paksua ruotsia, että oli pakko vaihtaa englanniksi, hän muistelee.

Suur-Jyväskylän Lehteen Heikkilä kirjoitti juttua kevääseen 2002 saakka. Sittemmin tekstejä on julkaistu eri välineissä, mutta viime vuodet enimmäkseen sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Ennen peliä on käyttäydyttävä pari päivää asiallisesti, nukuttava hyvin ja vähän liikuttava.

Tuomas Heikkilä

Radioselostamisen Heikkilä aloitti Ylen kiekkokierroksella vuonna 2006. Hän selosti muutamia otteluita myös Ylen olympiaradioon Vancouverissa 2010.

– Saatan olla ensimmäinen selostaja, joka on selostanut ensin olympialaisissa ja menee sen jälkeen paikallisradioon, hän nauraa.

Televisioselostuksia Heikkilällä on takanaan noin 300 URHOtv:ssä ja Nelosen Ruutu-palvelussa. Radiosta kokemusta on vähemmän. Viime aikoina Heikkilää on kuultu Ylen kiekkokierroksilla.

– Radio- ja televisioselostaminen ovat kaksi eri lajia. Televisiossa täytyy selostaa niin, ettei pidä katsojaa idioot­tina, sillä katsoja näkee itsekin. Radiossa taas on oltava koko ajan pelissä kiinni, kun kuulija on täysin selostuksen varassa.

Sen vuoksi myös selostuksiin tarvittavan nippelitiedon määrä on radiossa pienempi.

– Sekin helpottaa, että toinen joukkue pysyy koko ajan samana, Heikkilä lisää.

Mitä selostajan pitää tietää ennen peliä?

– Pelaajat on tunnistettava numeroista tai jopa luisteluasennosta. Jos nimeä alkaa etsiä paperista pelin aikana, on jo myöhässä.

Ennen peliä Heikkilä perehtyy pelaajien uratilastoihin.

– Esimerkiksi maalintekijän historiasta on pystyttävä kertomaan jotain. Monille tärkeitä ovat vaikkapa rajapyykit, kuten se, että jollekin menossa on 500. ottelu tai joku tekee 100. maalin.

Valmistautumisrituaaleja Heikkilällä ei kuitenkaan ole.

– Tiedän, että joillakin selostajille on. Esimerkiksi Kari Tyni juoksi aina saman lenkin ennen selostusta.

– Toki vanhemmiten huomaa, että ennen peliä on käyttäydyttävä pari päivää asiallisesti, nukuttava hyvin ja vähän liikuttava. 2,5–3 tunnin suora lähetys on fyysistä hommaa.

Ääni ei ole vielä pettänyt Heikkilää, mutta senkin varalle on suunnitelma.

– Nyt jos on köhää, joutuu eristyksiin, mutta ennen, kun pienessä yskässä sai tehdä töitä, termospullollinen kuumaa vettä, carmolis-tipat ja hunaja auttoivat rimpuilemaan läpi lähetyksen, hän kertoo.

Lauantaille suunniteltu harjoitusottelu JYP-KeuPa on myös Radio Keskisuomalaiselle jääkiekkoselostusten kenraaliharjoitus. Heikkilän selostuksen lisäksi lähetyksissä kaukalon laidalla ja studiossa kuullaan myös urheilutoimittaja Jere Korkalaista. Lähetys alkaa kello 16.

Suur-Jyväskylän Lehti ja Radio Keskisuomalainen kuuluvat Mediatalo Keskisuomalaiseen. Radion löydät taajuudelta 95,9.

Jääkiekko

JYPin liigapeleihin pääsee 3000 katsojaa

Jääkiekkoseura JYP voi ottaa lokakuussa alkaviin liigapeleihin 3000 henkeä. Seura keskusteli asiasta viime torstaina tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja poliisin kanssa.

Jyväskylän jäähalliin mahtuisi tarkalleen 4437 katsojaa, mutta koronan vuoksi katsomoon on jätettävä tyhjää, jotta turvaväleistä voidaan huolehtia.

Mutta riittääkö 3 000 katsojan määrä vahvasti lipputuloihin nojaavalle seuralle?

– Haasteellista siitä tulee, mutta nyt täytyy vain elää asian kanssa, toteaa JYPin toimitusjohtaja Risto Korpela.

JYPin valmistautuminen lokakuun alussa alkavaksi suunniteltuun SM-liigakauteen ei ole sujunut tavalliseen tapaan. Koronan vuoksi harjoitusotteluita on jouduttu perumaan.

Tarkoituksena on pelata perjantaina Vaasan Sportia vastaan ja lauantaina Jyväskylässä mitellään paikallisherruudesta, kun harjoitusottelussa kohtaavat JYP ja KeuPa Keuruulta. Harjoitusotteluissa katsomoon saa ottaa 2000 katsojaa omiin lohkoihinsa.

– Katsojat tulevat lohkoihin omista ovista ja pysyvät lohkoissa koko ottelun ajan. Näin rajataan kontakteja, Korpela kertoo.

Korpelan mukaan seura tekee kaikkensa turvallisten urheilutapahtumien eteen, mutta muistuttaa myös yksilön vastuusta.

– Otteluissa on vahva maskisuositus, hän toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut