Turvalaitteen kehittäneet jyväskyläläiset poliisit levittävät tietoa ilmiöstä ja siihen patentoidusta ratkaisusta.
Aiemmin palokuntatoiminnassa mukana ollut ja nykyisin Jyväskylässä poliisina työskentelevä Sami Kaskismaa alkoi seitsemän vuotta sitten pohtia, miksi moni asuntopalossa menehtynyt ihminen löytyy asunnosta aivan oven tuntumasta. Miksi he eivät ole tulleet ulos, kun ovat päässeet jo ovelle?
Kaskismaa alkoi tutkia asiaa ja selvisi, että tulipalo aiheuttaa asuntoon valtavan ylipaineen. Paine estää esimerkiksi kerrostaloissa eteisen sisään päin aukeavan välioven aukeamisen.
Kaskismaa alkoi etsiä ongelmaan ratkaisua.
– Puhuin tästä töissä partiokaverille Anssi Kinnuselle. Aika pian huomattiin, että ollaan saman henkisiä ja ryhdyttiin yhdessä kehittämään tuotetta, Kaskismaa kertoo.
Palon aiheuttaman ylipaineen voimaa on hankala uskoa ensi kuulemalta, joten Kaskismaa ja Kinnunen halusivat testata asiaa. He rakensivat autotalliin koetilan. Paine yllätti kaksikon jo testissä.
– Testasimme aluksi koetilan tiiviyttä tekemällä tilaan pienen tulen, jotta nähdään, pääseekö savu jostain ulos. Jo pieni tuli aiheutti sellaisen paineen, että ovea oli hankala avata. Lisäksi palo uhkasi myös levitä. Samalla saatiin säikähdys, huojennus ja tuli myös todettua, että ilmiö on todellinen ja vaarallinen, Kaskismaa kertoo.
Paine on totta ja ihmisiä löytyy kuolleena eteisestä.
Sami Kaskismaa

Kaskismaa ja Kinnunen kehittivät tuotteen, hakivat patentin ja saivat kumppaniksi Pislan. Syntyi oven lukkorungon tilalle asennettava Paloturvatuote, joka jättää oveen ilma-aukon, ja tasaa siten painetta, jotta asuntoon päin aukeavan välioven saa auki.
Paineilmiön vakavuutta kuvaa se, että tuotekehityksen aikana Suomessa kiellettiin kaksilehtisten ovirakenteiden, jossa on ulospäin aukeavan ulko-oven lisäksi sisäänpäin aukeava väliovi, tekeminen uudisrakennuksiin vuoden 2018 jälkeen.
Riskipaikkoja ja samalla markkinaa riittää silti, sillä ennen vuotta 2018 rakennettuja ja painevaikutukselle alttiita ovia on Kaskismaan ja Kinnusen mukaan reilussa miljoonassa asunnossa Suomessa.
Suomessa syttyy vuosittain noin 3 000 asuntopaloa, ja ihmisiä niissä kuolee 50–80.
– Meillä ei ole tietoa, kuinka moni olisi voinut pelastua Paloturvatuotteen avulla, mutta se tiedetään, että paine on totta ja ihmisiä löytyy kuolleena eteisestä, Kaskismaa toteaa.
– Ovirakenteiden muuttaminen maksaisi 2 000–3 000 euroa ovea kohti. Meidän ratkaisumme on huomattavasti halvempi. Sen voi saada jopa 30 asuntoon yhden oven hinnalla. Ja asennuksessa kestää noin 10 minuuttia, Kinnunen kertoo.
Paloturvatuote pääsi markkinoille viime vuoden lopulla ja löytyy kaikkien suurten rautakauppojen valikoimasta.
Nyt Kinnunen ja Kaskismaa ovat levittämässä tietoa tulipalon aiheuttamasta vaarallisesta ylipaineesta sekä markkinoimassa tuotettaan erityisesti taloyhtiöille yrityksensä PointSevenin nimissä. Taloyhtiöille kaksikko myy tuotetta valmiiksi asennettuna.
Luulisi, että henkiä pelastava tuote myy itse itsensä.
– Olemme tavoitelleet isännöitsijöitä 2–3 kuukautta, eikä ole ollut kovin helppoa. Taloyhtiömaailmassa päätöksenteko vaatii aikaa, mutta ensin pitäisi saada isännöitsijät innostumaan ja asia asukkaiden tietoon, Kinnunen sanoo.
Jyväskylä on tuoreen Paloturvatuotteen markkinoinnissa pilottiympäristö. Tuotteita on myyty joitain kymmeniä. Jyväskylässä paloturvatuotteita asentaa yhteistyössä kiinteistöpalveluyritys TL-Maint.
Kaskismaan ja Kinnusen tavoitteena on löytää asennusyhteistyöhön valtakunnallinen toimija ja levittää toimintaa koko Suomeen. Sen jälkeen vuorossa ovat muut Pohjoismaat.