Aalto2-museokeskus avaa ovensa tulevana lauantaina Yläkaupungin Yön tunnelmissa.
Keski-Suomen museossa ja Alvar Aalto -museossa eletään parhaillaan kiireisiä päiviä, sillä uusi Aalto2-museokeskus avataan yleisölle lauantaina 27.5. kello 11.
Rakenteilla on viiden näyttelyn avausnäyttelykokonaisuus Ihmisen jäljet – maailmanperintöä, ja kaikille avoimia avajaisia vietetään Yläkaupungin Yön yhteydessä kello 22 saakka.
Aalto2:n avautumiseen liittyvien järjestelyjen vuoksi KeMu on suljettuna 26.5. saakka.
Keski-Suomen museo avattiin yleisölle vuonna 1961. 1980-luvun lopussa museota laajennettiin ja arkkitehti Elissa Aalto vastasi laajennusosan suunnittelusta. Aalto-museo avattiin vuonna 1973 ja museot toimivat rinnakkain 50 vuotta.
Jyväskylän museotoimen johtaja Heli-Maija Voutilainen kertoo, että Keski-Suomen museon valmistumisesta lähtien oli olemassa Alvar Aallon suunnitelma museoiden välisestä yhdyskäytävästä. 2010-luvulla Jyväskylään tehtiin museoverkkoselvitys ja silloin nostettiin vahvasti esiin yhdyskäytävän rakentaminen.
– Tulevaisuudessa museot tuottavat sisältöjä yhdessä ja erikseen. Kahdella museolla on noin 50 000 kävijää vuodessa. Pyrimme tulevaisuudessa 100 000 kävijään. Se on iso tavoite, mutta mahdollinen. Yhdyskäytävän ansiosta tämä on iso kokonaisuus, jossa on useita näyttelytiloja sekä muita tiloja. Aikaisemmin museoilla on ollut omat sisäänkäynnit. Nyt on yhteinen sisäänkäynti Keski-Suomen museon ovista ja Aalto-museon ovet ovat ryhmille, Voutilainen sanoo.
Jatkossa molempien museoiden näyttelyt ja tapahtumat pääsee kokemaan yhdellä pääsylipulla. Alakertaan tulee uusi museokauppa sekä ravintolapalvelut.
Heli-Maija Voutilainen kertoo, että museoiden peruskorjausten ja yhdyskäytävän ansiosta tilat ovat nyt esteettömät.
– Aika moni arveli suunnitelmia nähtyään, että yhdyskäytävä on kapea. Nyt on vastaavasti yllätytty, että käytävä on tilava ja yläkerrasta on hyvä näkyvyys alas samalla tavalla kuin Presidentinlinnan yläparvelta. Yhdyskäytävässä voi pitää esimerkiksi juhlia ja muita tilaisuuksia.
Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon yhdessä tuottama näyttely esittelee sekä aineellista että aineetonta perintöä. Mukana ovat esimerkiksi suomalainen saunakulttuuri ja moderni arkkitehtuuri.
Näyttelyn kuratoinnista ja näyttelyarkkitehtuurista vastaa suomalais-espanjalainen arkkitehtipari Anna ja Eugeni Bach. Kokonaisuuden viisi näyttelyä ovat Maailmanperintö, Tunnetut, Suomalainen saunakulttuuri, Suomi ja maailma sekä Modernit.
Avausnäyttelyn lisäksi esillä on kaksi pysyvää näyttelyä: KeMun Keskisuomalaisuutta etsimässä ja Alvar Aalto -museon uusi AALTO – työ ja elämä.