Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alvar Aallon suunnittelema vene ei kulkenut aalloilla sillä tavalla kuin olisi pitänyt

Aaltojen vene on nyt Jyväskylän satamassa säiltä suojassa ja kaikkien nähtävillä.

Alvar Aallon suunnitteleman Nemo propheta in patria -veneen venesuojan avajaisia vietettiin keskiviikkona 17.5. Juhlatilaisuus keräsi ison kiinnostuneen joukon kaupunkilaisia paikalle.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto totesi puheenvuorossaan, että veneen tuominen Jyväskylän pääsatamaan on monellakin tapaa juhlistamisen arvoinen asia.

– Jyväskylä on Alvar Aallon pääkaupunki. Hän on ehdoton matkailullinen vetovoimatekijä, joka vetää matkailijoita myös maailmalta. Alvar Aallon kulttuuriperintö näkyy Jyväskylässä vahvemmin kuin missään muualla. Täällä on 29 Aallon suunnittelemaa rakennusta tai rakennuskokonaisuutta. Satamankin vetovoima kasvaa, kun tänne on nyt saatu Aallon suunnittelema vene kaikkien nähtäville, Koivisto sanoi.

Aalto-säätiön yli-intendentti Katariina Pakoma kertoi kuulijoille Aallon suunnitteleman veneen taustatietoja.

– Maailmassa ei liene kovin monta arkkitehtiä, joka olisi suunnitellut oman veneen. Aallolle ammatillisten rajojen yli kurkottelu oli luontaista ja johti ainutlaatuiseen lopputulokseen. Aallot viettivät ensimmäistä kesäänsä Muuratsalossa 1950-luvun alussa. Kesämökille ei ollut tietä ja esimerkiksi kauppamatkat piti tehdä veneellä. Aalto halusi suunnitella veneen itse ja luonnoksia syntyi sadoittain. Kaikkinensa piirustuksia oli yli 300 eli saman verran kuin kohtuukokoisen talon suunnittelussa.

Veneen rakensivat Säynätsalossa 1954–1955 veneenveistäjä Lauri Kosola ja kirvesmies Väinö Jokinen. Parhaimmillaan venettä oli tekemässä viisitoista työntekijää.

– Tehokkaasta moottorista huolimatta vene ei kulkenut sillä tavalla kuin oli toivottu. Aalto epäonnistui veneen suunnittelussa ja se ei noussut kunnolla liukuun. Olen kuullut tarinoita siitä, että lapset tykkäsivät uida veneen peräaalloissa. Vene toimi kuitenkin Alvar Aallon kuolemaan saakka siinä käytössä mitä oli suunniteltu.

Katariina Pakoma on tyytyväinen, että vene sai paikan Jyväskylän paraatipaikalta. Nyt se on laajemman yleisön nähtävillä kuin Säynätsalossa.