Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Tuomiojärvi on parempi kalapaikka kuin kaupunkilaiset tietävätkään”

Tuomiojärveen ja Köhniönjärveen istutetaan vuosittain 2 000 kiloa kirjolohta.

Jyväskylässä on pyöräilymatkan päässä kaksi kaupungin ylläpitämää virkistyskalastuskohdetta. Liikuntapalveluista Tuomiojärveä ja Köhniönjärveä kuvaillaan ”urbaaniksi matalan kynnyksen kalastusmahdollisuuksiksi”.

Jyväskyläläinen, lapsuutensa Tuomiojärven rannalla asunut matkailuyrittäjä, kalastusopas ja Vuoden kalamies 2023 Jani Himanko pitää hänkin Jyväskylän virkistyskalastuskohteita jopa poikkeuksellisina.

– Heti ei tule mieleen toista paikkaa, jossa olisi näin lähellä keskustaa varattu järviä virkistyskalastusta varten, hän toteaa.

Himanko kehuu erityisesti Tuomiojärveä, joka on hänelle tutumpi.

– Tuomiojärvi on oikeasti parempi kalapaikka kuin kaupunkilaiset tietävätkään. Tuomiojärvellä on kirjolohien lisäksi isoja haukia, ahvenia ja hyvä kuhakanta. Moni aktiivisempi kalastaja menee Tuomiojärvelle juuri kuhien perässä.

Himanko arvelee, että Tuomiojärven parempaa kalakantaa esimerkiksi Palokkajärveen verrattuna selittää se, että Tuomiojärvellä kalastusta on jonkin verran rajoitettu.

Moni menee Tuomiojärvelle juuri kuhien perässä.

Jani Himanko

Tuomiojärvellä ja Köhniönjärvellä ei saa esimerkiksi kalastaa verkoilla.

Himanko vinkkaa, että Tuomiojärvellä kirjolohta kannattaa pyytää pienellä vaapulla tai lipalla.

– Kirjolohet tapaavat pyöriä lahden tai järven ympäri rantoja pitkin. Kesäyönä ne käyvät tuikkimassa pinnassa. Sellaiselle paikalle kannattaa jäädä perhovavan kanssa.

– Kuhat hauet ja ahvenet taas viihtyvät syvänteiden reunoilla. Illalla kuha nousee pintaan, silloin sitä saa esimerkiksi soutu-uistelemassa. Päivällä kannattaa jigata syvänteissä, hän jatkaa.

Tuomiojärveen ja Köhniönjärveen istutetaan noin 2 000 kiloa kirjolohta kauden aikana. Kaupunki seuraa lupamääriä ja istuttaa kalaa sen mukaan, että istutusten kustannukset saadaan katettua lupamyynnillä. Järville myydään vuosittain 300–400 lupaa.

Kaupunki myös valvoo kalastusta alueilla.

– Pääsääntöisesti osataan kalastaa sääntöjen mukaan. Valvojia on ohjeistettu opastamaan ja neuvomaan. Heti ensimmäisenä ei rankaista, jos toiminnassa on parannettavaa, kertoo palveluesimies Markku Kautto.

Köhniönjärvellä saa kalastaa ainoastaan rannalta, mutta Tuomiojärvellä myös veneen käyttö on sallittu.

Moottoriveneellä Tuomiojärvellä ei kuitenkaan saa ajaa.

Kalastusalueen järviin laskevat ja niistä lähtevät purot ja joet on myös rauhoitettu kaikelta kalastukselta.

Jyväskylän virkistyskalastuskausi käynnistyi 6.5. Lupia voi ostaa Monitoimitalolta tai osoitteesta lupakauppa.fi. Lisätietoa luvista, kiintiöistä ja rauhoitetuista alueista löytyy Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta.