Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varokaa, nyt ne tekee ”vitosen”

Petrsan Kilut luottavat herrasmiemäisyyteen ja pieneen jäynään.

Tämän korisjoukkueen paras taktinen hyökkäyskuvio kantaa nimeä Numero viisi. Sillä on saatu SM-sarjassa sekaisin moni vastustaja, kun kesken hyökkäyksen joku joukkueesta on huutanut ”Vitonen!”.

Asian huono puoli on, että omatkaan eivät tiedä, mitä hyökkäyskuvio 5 tarkoittaa. Ei, vaikka joukkue on ollut kasassa viisi vuotta ja joukkueessa on viisi entistä SM-tason pelaajaa.

Kyseinen joukkue on Pertsan Kilut. Sarjassa miehet SM65 koripalloa pelaava jyväskyläläinen joukkue, jonka GM (General Manager) on Pertti Ketosalo. Joukkue pelaa aikuisten SM-sarjaa HoNsUn alaisuudessa, kun oman yhdistyksen perustaminen olisi ollut työlästä. Kilut on sarjassa ainoa Helsingin seudun ulkopuolinen joukkue.

– Itse me tää homma maksetaan ja matkatkin hoidetaan. Kerran käytiin Hesassa pelireissulla autoilla, mutta pitkät miehet kyllästyivät kyytiin, kun piti istua autossa polvet suussa. Sen jälkeen on käytetty junaa, Ketosalo kertoo joukkueesta.

Nyt ollaan treeneissä Kypärämäen koululla (perjantai). Treeneissä käy 10–18 miestä, nyt paikalla on sopivasti 10 ukkoa. Ne toiset treenit pidetään Säynätsalossa, Lehtisaaren Kuntotalolla (tiistai).

– Innokkaimmilla on vielä sitten sunnuntaitreenit, Ketosalo tietää.

Joka treenin jälkeen mennään johonkin istumaan hetkeksi nauttimaan palautusjuomia.

Koristausta on useimmilla, mutta ei kaikilla. Koripalloa tunteville nimet Jouko Heikkinen, Heikki Kuukkanen (kapteeni), Eero-Pekka Lind, Anssi Niemelä, Seppo Onkinen, Heikki Tiainen ja Ilkka Weijo (valmentaja) kertovat paljon. Heistä Heikkinen ei pelaa SM-sarjaa.

Joukkueen nuorin on 63 ja vanhin 74 vuotta. SM65-sarjaa on kaudella pelannut 11 miestä.

Luonnollisesti tässä joukkueessa koripalloa pelataan herrasmiesmäisesti. Sarjapeleissä on toki tuomarit, mutta muutoin virheet tunnustetaan itse. Jos tunnustetaan.

Säännöt ovat yleiset, mutta hyökkäys- ja puolikentän ylitysajat ovat normaalia pidemmät. Vanha kun ei ole mikään vauhtipyörä.

Syytä höntyilyyn ei ole muutoinkaan, koska loukkaantumisriski kasvaa iän myötä. Tällä kertaa kentän sivussa on Tiainen, joka Hesan pelireissulla sai ”yläraajavamman”.

– Lankomies mulle sanoikin, että kun peli on välillä rajua, sarjapelaaminen pitäisi teiltä kieltää, Ketosalo kertoo ja nauraa päälle.

Kilujen kanssa SM65-sarjassa on neljä muuta joukkuetta. Lehden painoon mennessä joukkue oli pelannut kaikki kahdeksan peliään, ja voittanut niistä kaksi. Lopuksi tuli kotitappio ToPolle viidellä pisteellä.

Tämän kauden kohokohta on Savonlinnan OTB-turnaus, johon Kilut osallistuu kahdella joukkueella (65 ja 70). Parina vuonna on pelattu loppuottelussa entisiä maajoukkuepelaajia täynnä ollutta Helsingin Kisistä vastaan – ja hävitty, Ketosalo tietää.

– Perustin tämän joukkueen, kun ei enää pysytty nuorempien tahdissa. Pelataan sosiaalisin tavoittein, yhdessäolo ja hauskanpito on pääasia. Joka treenin jälkeen mennään johonkin istumaan hetkeksi nauttimaan palautusjuomia.

– Meillä on whatsapp-ryhmä, jossa paitsi tiedotetaan joukkueen toiminnasta myös onnitellaan syntymäpäivien tai muiden vastaavien johdosta. Pidetään aina pikkujoulut ja pilkkikisat. Ja se, mitä johtoryhmä päättää, siihen on muiden alistuttava, GM Pertti Ketosalo sanoo – pilke silmäkulmassa.

Pertsan Kilujen rosteri kaudella 2022–2023: Jukka Erola, Olli-Pekka Furuholm, Jouko Heikkinen, Juha Hård, Tapio Issakainen, Pertti Ketosalo, Erkki Kumpulainen, Heikki Kuukkanen, Markku Lahti, Eero-Pekka Lind, Aimo Naukkarinen, Anssi Niemelä, Seppo Onkinen, Raino Pekkarinen, Jarmo Porkka, Juhani Siltala, Heikki Tiainen ja Ilkka Weijo.

Ai niin. Luonnollisesti Pertsan Kilujen nimen takana on GM Ketosalon lempinimi sekä Väinö Riikilän 1950-luvun lastenkirjasarja. GM lempinimeään rohkeasti ehdotti ja se meni läpi.

– Olemme huomanneet, että pelireissuilla kuulijoille tulee hymy huulille, kun kuulevat joukkueemme nimen. Nimi osoittaa, että emme pelaa pipo kireällä, GM Pertti ”Pertsa” Ketosalo sanoo.