Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvallinen pysäköinti lisää pyöräilyinnostusta

Meneillään olevan Pyöräilyviikon teemana on tänä keväänä laadukas pyöräpysäköinti. Jyväskylässä kehitetään koko ajan pysäköinnin toimivuutta.

Jyväskylän Pyöräilyviikko käynnistyi perjantaina 5.5. ja jatkuu sunnuntaihin 14.5. saakka. Tänä keväänä viikon teemana on laadukas ja turvallinen pyöräpysäköinti.

Jyväskylän Pyöräilyviikkoa vietetään tänä keväänä 21. kerran. Viikko tarjoaa kymmeniä pyöräilyteemaisia tapahtumia, jotka ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Pyöräilyviikon aikana keskitytään pyöräpysäköintiin sekä pysäköinnin laatuun, määrään, sijoitteluun ja käytettävyyteen. Pyöräpysäköintiä kehitetään jatkuvasti myös Jyväskylässä.

– Kehitystyön taustalla ovat Pyöräilyn edistämissuunnitelma ja kaupungin teettämä keskusta-alueen selvitys. Jyväskylän kaupungin teettämän pyöräpysäköintiselvityksen keskipisteenä oli pyöräpysäköinnin kehitystarpeet eri kohteissa keskusta-alueella. Yleisesti pyöräilijät toivovat turvallisia pyöräpysäköintimahdollisuuksia, jonne uskaltavat jättää pyöränsä parkkiin esimerkiksi työpäivän tai asiointinsa ajaksi, Jyväskylän fiksun liikkumisen koordinaattori Mira Juuma kertoo.

Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen näkee, että asianmukaisilla pysäköintiratkaisuilla on ratkaiseva merkitys pyöräilyn edistämiseksi. Parhaimmillaan hyvä pyöräpysäköinti lisää pyöräilyä, ja siksi siihen kannattaa panostaa.

– Ilman laadukasta ja varkausturvallista pyöräpysäköintiä iso osa ihmisistä jättää kokonaan pyöräilemättä. Laadukkaampi pyöräpysäköinti on monessa kaupungissa tärkeimpiä syitä, kun asukkailta kysytään, mikä saisi pyöräilemään enemmän, Hirvonen sanoo.

Pyörätelineitä lisätään Jyväskylän keskustaan muun muassa infrahankkeiden yhteydessä, esimerkiksi Yrjönkadun pyöräkadulle ja Puistokadulle. Lisäksi vanhempia telineitä päivitetään runkolukittaviin telineisiin.

– Itsekin voi vaikuttaa paljon säilytysturvallisuuteen. Jokaisen kannattaa hankkia hyvä lukko omalle pyörälleen sekä käyttää pyörätelineitä, joihin pyörän saa lukittua rungosta. Säilytysturvallisuutta lisää entisestään valvonta, valaistu ja lukittu tila.

Pyöräilyviikon ohjelmassa on muun muassa Keski-Suomen pyöräilyfoorumi, joka on torstaina 11.5. kello 13–16.15 Jyväskylän kaupunginkirjastossa. Foorumin aiheena on vapaa-ajan pyöräily ja pyörämatkailu Keski-Suomessa.

Yksi jo 20 vuotta Pyöräilyviikon ohjelmaan kuulunut tapahtuma on suosittu Kuvasuunnistus, joka on sunnuntaina 14.5. kello 12–16.

Pyöräilyviikon pääjärjestäjä on Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry yhteistyökumppaninaan Jyväskylän kaupunki. Muita järjestäjiä ovat esimerkiksi JAPA, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitos. Viikko sisältyy JYPSin Fillarilla liikkeellä -hankkeeseen.

Viikon koko ohjelmaan voi tutustua sivuilla www.pyorailyviikko.fi.