Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely | Eino Viikilän teoksissa eläinhahmot ovat ihmismäisissä touhuissa

Veikeät teokset ­saavat hyvälle tuulelle. Taiteilija toivoo, ­että näyttelystä voisi poistua kepein mielin.

Kuhmoisissa asuva kuvataiteilija Eino Viikilä kokosi Galleria Beckeriin Hymy kaunistaa kasvot -näyttelyn, joka koostuu hänen veistoksistaan ja maalauksistaan. Näyttelyn kaikissa teoksissa esiintyy jokin eläin, mutta etenkin koira-aiheet ovat Viikilän mieleen.

Viikilä kertoo omistaneensa koiria jo 25 vuoden ajan, ja omien lemmikkien eleet, ilmeet ja kehonkieli ovat vaikuttaneet voimakkaasti hänen veistostensa ja maalaustensa koiriin. Tosin Viikilän teoksissa koirat saavat inhimillisiä piirteitä, ja ne esimerkiksi pelaavat korttia ja odottelevat innokkaana viestejä.

– Olen jo pitkään tehnyt eläinhahmoja ihmismäisissä touhuissa, Viikilä sanoo.

Viikilälle on tärkeää tuoda näyttelykävijöille hyvää mieltä ja iloa. Hän toivoo, että onnistuisi saamaan ihmiset hymyilemään.

– Näyttelyä kootessa minulla on ollut ajatus, että ihmiset voisivat lähteä näyttelystä hyvillä mielin, niin että elämä tuntuisi hetken aikaa kevyeltä, Viikilä pohtii.

Viikilä kuljettaa teostensa taustalla eräänlaista jatkuvaa tarinaa. Hän kuvailee, että jokaisen yksittäisen teoksen voi nähdä ikään kuin pysäytettynä kuvana tapahtumaketjusta. Teosten nimeäminen on Viikilälle tärkeää, ja usein juuri nimistä saakin vihjeitä siitä, millainen tapahtuma teoksessa voisi olla meneillään.

Monista Viikilän töistä voi löytää ripauksen huumoria. Huumori tulee Viikilän teoksiin mukaan ikään kuin sattumalta, kun hän ammentaa sitä omista elämänkokemuksistaan ja arkipäivän sattumuksista.

– En luonnostele ennakkoon, vaan päähäni tulee kirkkaana jokin kuva, jota alan suoraan toteuttaa, Viikilä kuvailee tapaansa työskennellä.

Viikilä on monen materiaalin taitaja. Hän on erityisesti mieltynyt keramiikkaan, mutta tekee veistoksia myös pronssista ja kivestä. Lisäksi Viikilä maalaa.

– Valan itse pronssiveistokseni. Opin taidon ystävältäni kuvanveistäjä Heikki Häiväojalta, Viikilä sanoo.

Viikilä pitää maalatessaan kirkkaista ja selkeistä perusväreistä. Keramiikkatöissään hän leikittelee erilaisilla lasitteilla. Usein lasitekokeilut tarjoavat iloisia sattumia. Viikilä kertoo, että uunia avatessa ei aina voi ennustaa, millainen lopputulos on, sillä eri lasitteet saattavat reagoida keskenään yllättävillä tavoilla.

Eino Viikilä: Hymy kaunistaa kasvot, Galleria Becker, 24.5. asti.