Muurame on lukiolaisten osuuskuntatoiminnan pioneeri.
Muuramen lukiossa kehitettiin 20 vuotta sitten osuuskunta Kisälli, joka on tuottanut liikevaihtoa vuosien varrella omakotitalon verran. Kyse on lukiolaisten moninaisesta työllistymisestä esimerkiksi koiravahteina, lumenluojina, siivoajina, tarjoilijoina ja flyereiden jakajina.
– Hyvin yritteliästä porukkaa, että aamulla kello 5–6 hypätään lumikolan varteen ja putsataan pihat ennen kouluun menoa. Tämä on tarjonnut erittäin hyvän oppimisympäristön sadoille nuorille, Muuramen lukion rehtori Aki Puustinen kertoo.
285 000 euron potti ei toki makaa pankkitilillä tai seiso koululle ostettuna omakotitalona. Rahoista on maksettu työntekijöiden palkat.
Esimerkiksi vuonna 2021 työtunteja kertyi kalenterivuoden aikana yhteensä 688,5.
Kisällin talousasioista vastaa aina vuorollaan lukiolaisten keskuudesta tehtävään valittu talousvastaava. Hän hoitaa viranomaisyhteydet, työnantajakulut, palkan maksut, laskut, verot ja ylipäätänsä kaiken toimintaan liittyvän rahaliikenteen.
– Tehtävä kestää aina 2,5 vuotta. Ja valinta tehdään oikean rekryn ja haastattelujen kautta. Pestin jälkeen nuori on ihan täysverinen talousalan ammattilainen.
Puustinen kertoo monen talousvastaavan hakeneenkin lukion jälkeen alan jatko-opintoihin. Yksi talousvastaavista on nykyään Vakuutusyhtiö Fennian QA-leadina työskentelevä Teijo Kelander.
– Voin ylpeydellä näyttää Kisällissä kertynyttä kokemusta CV:ssäni. Oli hienoa, että lukiossa luotettiin nuoriin, ja sain hoitaa todella vastuullisia raha-asioita, Kelander toteaa..
Vuosien 2018–2020 talousvastaava Ukkopekka Honkonen puolestaan kertoo, että Kisälli-kokemus vaikutti hänen uravalintaansa. Oikeustieteen sijasta hän päätyi opiskelemaan Kauppakorkeakouluun Jyväskylään.
Muuramen lukio on osuuskuntakentässä ensimmäinen. Nykyisin esimerkiksi Heinävedellä toimii Muuramen esimerkkiä seuraten Käskassara, Juankoskella Pisnes ja Kauniaisissa GraniWorks.
– Olemme auttaneet kymmenkuntaa lukiota käynnistämään tällaisen toiminnan. Mun mielestä joka lukiossa voisi olla osuuskunta. Niin paljon on tekemätöntä työtä, jossa ei kohtaa tekijä ja työpaikka, Puustinen sanoo.
Muuramessa Kisällitoiminnasta voi kysyä työntekijöitä esimerkiksi Yrittäjyystalo Innolan kautta. Innola pyörittää alueen duunirinkiä, johon kuuluu pääsääntöisesti lukiolaisia.