Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely | Täydet kuusikymmentä vuotta taidetta

Maija Kumpulainen-Sokka juhlistaa 80-vuotisjuhlavuottaan kahdella yksityisnäyttelyllä. Ratamossa on esillä grafiikkaa, Beckeriin tulee maalauksia ja piirustuksia.

Jyväskyläläinen taidemaalari ja taidegraafikko Maija Kumpulainen-Sokka viettää juhlavuottaan. Hän täyttää tänä vuonna 80 vuotta, ja samalla tulee täyteen kuusi vuosikymmentä taidetta. Taiteilija kokosi Galleria Ratamoon 60/80-näyttelyn eri vuosikymmenten grafiikan tuotannostaan. Juhlavuosi jatkuu Galleria Beckerissä 27.5. alkavalla maalauksiin ja piirustuksiin keskittyvällä näyttelyllä.

Jämsänkoskelta lähtöisin oleva Kumpulainen-Sokka sai jo lapsuudenkodistaan kimmokkeen kuvataiteeseen. Hänen vanhempansa pitivät taiteesta, ja kotona oli paljon tauluja.

– Lapsesta asti piirsin ja maalasin vesiväreillä, Kumpulainen-Sokka muistelee.

Näyttelyn uusimmat työt ovat tältä vuodelta. Taiteilija haluaa pitää kiinni säännöllisestä taiteen tekemisestä, vaikka grafiikan parissa työskentely onkin varsin fyysistä.

– Työskentelen nykyään vain aamupäivisin. Haluan kuitenkin tehdä jatkuvasti taidetta, taukojen jälkeen jatkaminen on vaikeampaa, Kumpulainen-Sokka pohtii.

Hän toi näyttelyyn ensimmäisen grafiikkateoksensa, Mökki-nimisen kuivaneulatyön vuodelta 1963. Kumpulainen-Sokka on piirtänyt ja maalannut aina, ja tehnyt grafiikkaa aktiivisesti 1980-luvulta lähtien. Viime vuosikymmenet hän on keskittynyt pääasiassa puupiirroksiin. Taiteilijan puupiirrosten pehmeä jälki on paikoin hyvin maalauksellista.

– Usein teosteni lähtökohtana on jokin näkymä.

Inspiraatiota taiteeseensa Kumpulainen-Sokka ammentaa arkisista havainnoista ja luonnosta. Vuorokauden- ja vuodenaikojen muutos ja alati vaihtuva valo vaikuttavat hänen työskentelyynsä. Esimerkiksi omenapuut, kuutamo tai kyläpaikan ikkunan takana kasvanut tammi saattavat antaa sysäyksen teokselle.

– En luonnostele töitäni, vaan alan suoraan tekemään. Työskentely on eräänlaista leikkimistä ja lopputulos sisältää joskus yllätyksiäkin, Kumpulainen-Sokka kertoo.

Hän on värien rakastaja, ja monet hänen työnsä ovat hyvin värikylläisiä. Näyttely osoittaa miten hienovaraisesti hän tarkastelee värejä. Teosten sävyjen skaala ulottuu lumikinosten hennosta sinisyydestä kesän kukkaloistoon. Esillä on myös joitakin mustavalkoisia töitä.

Maija Kumpulainen-Sokka: 60/80, Galleria Ratamo 21.5.2023 asti.