Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylässä valmistuu kuukausittain tuhansia juoksuhauta­kynttilöitä Ukrainaan – kynttilät lämmittävät sekä sydämiä että ruokaa

Pahvista, säilykepurkeista, parafiinista ja vanhoista kynttilänjämistä syntyy apuvälineitä rintamalla palveleville ukrainalaistaistelijoille.

Jyväskyläläisasunnossa odottaa viisi ukrainalaista, säkkikaupalla pahvia ja säilyketölkkejä sekä muovipussit täynnä kynttilän jämiä.

– Näin, sanoo Yullia Demudenko, 36, ja kieputtaa ohueksi leikattua pahviliuskaa kiekoksi, jonka keskeltä törröttää yksi pahvin pala sydämenä.

Kun kiekko on valmis, se asetetaan säilyketölkkiin. Seuraava askel on sulattaa kynttilöitä kattilassa, siivilöidä massasta sattumat pois ja kaataa aine tölkkeihin.

– Jokaisen pahvinmutkan täytyy kastua parafiinista. Sitten kynttilän annetaan jähmettyä ja kutistua ainakin kaksi tuntia ja kaadetaan lisää. Joskus tarvitaan kolmaskin kaato.

Tekeillä on kynttilöitä tai ehkä pikemminkin lämmittimiä Ukrainaan. Tekijät kutsuvat näitä juoksuhautakynttilöiksi. Ne ovat tehokkaita ja helposti liikuteltavia valon ja lämmön lähteitä ankariin olosuhteisiin.

– Vaikka Ukrainassa on jo kevät, yöt ovat yhä kylmiä. Lisäksi näillä voi lämmittää ruokaa, tulkkausapuna toimiva Vadym Rogach sanoo.

Hän on asunut Suomessa kymmenen vuotta ja suomen kieli taipuu hyvin.

– Tulin poimimaan mansikoita ja sitten olin 7,5 vuotta töissä turkistarhalla. Korona-aikana muutin Jyväskylään opiskelemaan putkimieheksi ja pääsin heti valmistuttuani töihin, hän sanoo.

Demudenko valmisti ensimmäiset juoksuhautakynttilänsä internetin ohjeiden avulla Ukrainassa huhtikuussa 2022. Myöhemmin keväällä hän pakeni Suomeen ja jatkoi kynttilöiden valmistusta Jyväskylässä.

– Kaikkialta Jyväskylään tulleet ihmiset tuovat meille pahveja, suomalaiset parafiinia ja säilyketölkkejä. Valmistamiseen osallistuvat ennen kaikkea ukrainalaiset, Demudenko kertoo.

– Jokainen tekee jotakin, talkoisiin osallistunut Svitlana Ivanenko sanoo.

– Minusta tuntuu paremmalta tehdä jotain kuin vain istua ja seurata mitä Ukrainassa tapahtuu, Rogach sanoo.

Kynttilöitä valmistetaan ympäri Eurooppaa. Jyväskylästä lämmittimet matkaavat Ukrainaan esimerkiksi Jyväskylän Apua Ukrainaan ry:n kuljetusten mukana. Ukrainassa kynttilät viedään joko suoraan rintamalle tai jaetaan vapaaehtoiskeskusten kautta.

Sitten ryhdytään hommaan. Pahvin pyörittelyn lomassa rupatellaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Steariinia kaataessa kieli pitää kuitenkin olla keskellä suuta. Demudenko sanoo polttaneensa sormensa moneen kertaan, ja saaneensa haavoja säilyketölkkien terävistä reunoista.

Kun kynttilä on valmis, tuntuu perin sykähdyttävältä ajatella, että jonkin ajan päästä joku Ukrainassa saattaa lämmittää ruokansa tämän lämmössä.

Kynttilä ei pala vain sydämen kautta, vaan kieputetun pahvin ansiosta, liekki on laajempi ja näin myös lämmittävämpi.

– Katso. Tässä on video, jolla isäni lämmittää vettä kynttilällä Ukrainassa, Mariia Gorodetska sanoo.

– Näiden tekeminen lämmittää sydäntäkin, Rogach sanoo.

Demudenko kertoo, että hänellä on kaksi serkkua sotimassa Ukrainassa. Toisen poika menehtyi Mariupolin taisteluissa.

Kysymys ”montako kynttilää olet valmistanut” saa koko joukon räjähtämään nauruun.

– Ensimmäiselle kerralla tein 30 kynttilää. Sitten on ollut aikoja, jolloin tein viikossa 500 kynttilää. Ihan mahdotonta sanoa, paljonko yhteensä olen tehnyt, Demudenko hymyilee.

Demudenko on ammatiltaan juristi. Kynttilöitä hän valmistaa asunnossaan silloin, kun lapset ovat koulussa, jotta nämä eivät joudu haistelemaan parafiinihöyryjä. Hän esittelee myös juoksuhautaolosuhteissa toimiville naisille kudottuja lämpövöitä. Vyötärölle tuleva neulos jatkuu takapuolen yli ja pitää näin kantajansa lämpimänä.

– Viime vuoden rallien aikaan keräsimme ukrainalaisten lasten kanssa tyhjiä pulloja ja tölkkejä. Saimme kokoon 470 euroa ja laittamalla vähän lisää saimme ostettua auton, joka vietiin Ukrainaan.

Demudenko toivoisi, että kynttilöitä valmistuisi nykyistä suuremmalla volyymilla. Tekemisessä tulevat kuitenkin tilat vastaan.

– On paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja välillä kaikille auttajille ei ole tilaa. Olisi hieno juttu, jos olisi joku erillinen paikka, jossa voitaisiin tehdä kynttilöitä.

Demudenko neuvoo myös muita valmistamaan kynttilöitä sillä mitä enemmän tekijöitä, sen parempi.

Haluatko osallistua kynttilätalkoisiin? Yullia Demudenkoon saa yhteyden Facebookin tai Apua Ukrainaan ry:n kautta.