Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maija Silvennoinen uskoo kasvisten jatkavan tulevana kesänä suomalaisten grillien valtausta

Grillikauppa käy kuumana, ja grilleistä löytyy nyt myös älyä.

Kevätsäät ovat herättäneet ihmiset grillailun äärelle. Verkkokauppa.comin myyntidata kertoo, että kevään koittaessa grillimyynnissä on näkynyt jopa 50 prosentin kasvua. Grilli-hakusanan käyttö nettihauissa lisääntyi pääsiäisloman aikaan puolestaan 100 prosentilla.

Kokki-ruokakirjailija-ravintoloitsija Maija Silvennoisen ei voi sanoa heränneensä grillikauteen, sillä hän grillaa läpi vuoden.

– Meillä tehdään joka vuodenaikana ruokaa hiiligrillillä ja nuotion avotulella.

Silvennoinen uskoo grillaustrendin menevän enenevässä määrin kohti kasvisten grillausta. Tämä on loogista jo siksikin, että moni on jo tottunut lihan grillaaja, joten kasvikset antavat uusia kiinnostavia haasteita ja ennen kaikkea makuja.

– Lisäksi liha on kallista ja kesää kohti mentäessä kasvisten hinnat halpenevat. Erityisen hyvä grillattava on kypsä varhaisperuna.

Jos oikein lähtee hifistelemään, voi savustaa vaikka öljyä ja voitakin.

Silvennoinen marinoi perunat ja tekee näistä vaikka vartaita yhdessä esimerkiksi broilerin filesuikaleiden tai muiden kasvisten kanssa.

– Munakoiso on myös erinomainen grillituote. Joskus ihmiset sanovat, että he eivät pidä sen mausta, mutta tämä johtuu yleensä siitä, että he ovat syöneet sitä liian raakana, jolloin munakoiso maistuu saippualta. Kypsänä se on erinomainen tuote.

Silvennoinen kertoo, että munakoisoa ei tarvitse enää niin sanotusti itkettää suolalla, kuten aikaisemmin on ohjeistettu. Nykymunakoisossa ei ole enää kitkeryyttä.

Silvennoinen laittaa mielellään grilliin myös sieniä ja kalaa – ja kalaa nimenomaan kokonaisena, kuten Välimerenmaissa usein tehdään.

– Kala suomustetaan ja täytetään yrteillä. Suomesta on tietysti usein vähän hankalaa ja kallista saada kokonaista kalaa, mutta varsinkin jos kalastaa itse, niin tämä on mitä ekologisinta ja edullisinta lähiruokaa.

Silvennoinen vannoo hiiligrillin nimeen. Verkkokauppa.comin tutkimuksen mukaan kaasugrillit ovat edelleen grillimyynnissä ylivoimaisesti suosituimpia, mutta myös sähkö- ja hiiligrillit nostavat myyntiosuuksiaan.

– Sähkögrillit on pitkään mielletty hieman kömpelöiksi makkaran lämmittäjiksi. Nykyään sähkögrillit ovat tehoiltaan ja ulkonäöltään jopa kaasugrillien tasolla, mikä selittää niiden suosiota. Hiiligrillien suosion salaisuus puolestaan on aito savuinen maku – monille hiiligrilli on se ainut oikea grilli, Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Petri Kavenius kertoo.

Silvennoinen käyttää usein grillissä savustuslaatikkoa – ei sellaista, jonka sisään laitetaan vaikka kala savustumaan, vaan pientä laatikkoa, joka tuo grillaukseen savun makua.

– Ja jos oikein lähtee hifistelemään sillä voi savustaa vaikka öljyä ja voitakin.

Viime kesänä moni osti pihakeittiöön pitsauunin. Myös keraamiset kamado-hiiligrillit ovat kasvattaneet suosiotaan. Kavenius sanoo kehittyneen teknologian valjastamisen grillaukseen olevan tulevia grillaustrendejä. Moni älygrilli kertoo jo nyt grillin tarkan lämpötilan ja joidenkin mallien sisäänrakennetut anturit puolestaan mittaavat jopa ruoan sisälämpötilan. Nykyaikaisimmat grillit voi yhdistää wifillä kännykkään ja seurata lämpötilan nousua vaikka kotisohvalta käsin.