Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikko esiintymiskyky voi estää ehdokkuuden

Useissa puolueissa rikosrekisterimerkintä vaikuttaa eduskuntavaali­ehdokkaaksi pääsyyn.

Keski-Suomen eduskuntavaaliehdokkaiden pitäisi olla pääosin nuhteetonta porukkaa, sillä rikostuomio ja isot sakot ovat puolueissa esteitä ehdokkuudelle, selviää Suur-Jyväskylän Lehden kyselyssä.

Ehdokkuuteen vaikuttavaksi tekijäksi rikosrekisterimerkinnän erikseen mainitsevat sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, vihreät ja keskusta.

Perussuomalaisissa ehdokkuuteen voi vaikuttaa myös heikko esiintymiskyky. Heikon esiintymiskyvyn lisäksi ehdokkuuden este voi olla ongelmakäyttäytyminen julkisuudessa, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Ehdokasvalinnassa painavat myös aktiivisuus puoluetoiminnassa, koulutus ja ammatilliset asiat sekä mahdollinen saatavissa oleva äänimäärä, sanoo Keski-Suomen piirin piirisihteeri Kari Pajunen.

Sosiaalidemokraatit edellyttävät, että ehdokas vakuuttaa ehdokassuostumuslomakkeessa, että on kertonut puolueelle mahdollisista rikostuomioista, käynnissä olevista rikostutkinnoista tai merkittävistä sakoista, jotka voivat ehdokkuuden myötä tulla julki.

Samalla ehdokas sitoutuu puolustamaan ihmisoikeuksia ja demokraattisia periaatteita sekä torjumaan kaikkia rasistisen väkivallan muotoja ja olemaan levittämättä tai julkaisematta näkemyksiä, jotka lietsovat vihamielisyyttä.

Kaikenlainen syrjintä, rasismi ja yhdenvertaisuuden vastaiset teemat sulkevat pois ehdokkuuden.

Vihreiden vaalipäällikkö Hanna Nelimarkka

– Ehdokkuuden esteenä voi olla se, että ehdokas ei allekirjoittaisi vakuutusta. Meille ei juurikaan pyri ehdokkaaksi ihmisiä, jotka eivät allekirjoita arvomaailmaamme, kertoo sosiaalidemokraattien Keski-Suomen toiminnanjohtaja Merja Närhi.

Vasemmistoliitossa suhtaudutaan kriittisesti sellaisiin ehdokkaaksi pyrkiviin, joilla on jonkinasteinen rikosrekisterimerkintä.

Myöskään kristillisdemokraattien ehdokkailla ei saa olla rikosrekisterissä merkintöjä. Lisäksi ehdokkaan kanssa keskustellaan arvoista.

– Jos arvot ja näkemykset ovat ihan eri planeetalta, niin silloin käydään rakentava keskustelu ehdokkuudesta, kertoo vaalipäällikkö Pekka Tuominen.

Vihreäksi ehdokkaaksi ei pääse, jos ei allekirjoita vihreitä arvoja tai jos meneillään on rikostutkintaprosessi tai vanhoja tuomioita vakavista rikoksista.

– Kaikenlainen syrjintä, rasismi ja yhdenvertaisuuden vastaiset teemat sulkevat pois ehdokkuuden, lisää vaalipäällikkö Hanna Nelimarkka.

Kokoomuksen ehdokaslomakkeessa ehdokkaat sitoutuvat puoluehallituksen laatimiin pelisääntöihin reilusta ja tasapuolisesta vaalityöstä sekä ilmoittamaan sitoumuksistaan ja taustoistaan avoimesti.

Kokoomuksella ehdokashankintaan laadittiin strategia, jonka mukaan esimerkiksi sukupuolijakauman tuli olla tasapainoinen. Ikäjakaumassa pyritään lähelle piirin väestön ikäjakaumaa.

– Meillä oli tarjolla useita samaa profiilia tai ammattikuntaa olevia ehdokkaita, joiden välillä jouduimme tekemään kokonaisharkintaa, ehdokasvalintoja kommentoi Keski-Suomen Kokoomuksen toiminnanjohtaja Eeva-Kaisa Rouhiainen.

Keskustassa ehdokkaan kanssa käydään erityisesti läpi ehdokassuostumuksen kohta, jossa todetaan: ”Olen kertonut keskustan edustajalle kaikista ehdokkuuteeni mahdollisesti vaikuttavista tekijöistä, kuten mahdollisista rikostuomioistani.”

– Kansanedustajuus on julkinen luottamustehtävä. Tehtävän hoitamisessa korostuu yhteistyökyky, vuorovaikutustaidot, asiantuntemus ja halu perehtyä uusiinkin asioihin, sanoo keskustan Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Sinikka Varila.

Kevään vaaleissa keskustan ehdokaslistan ulkopuolelle jäi Varilan mukaan ”monia”.

Suur-Jyväskylän Lehti kysyi Jyväskylän kaupunginvaltuustossa vaikuttavilta puolueilta eduskuntavaaliehdokkaiden kelpoisuudesta ja valmennuksesta kevään eduskuntavaaleissa.