Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon keskiviikosta tiistaihin

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 22.3. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 28. maaliskuuta saakka.

Äänioikeutettu voi asuinkunnasta riippumatta äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Äänestystä varten täytyy todistaa henkilöllisyytensä. Se onnistuu kuvallisella henkilötodistuksella, kuten ajokortilla, passilla tai kuvallisella Kela-kortilla.

Eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet eli 2.4.2005 tai sitä aikaisemmin syntyneet Suomen kansalaiset.

Äänioikeutettuja ovat 2.4.2005 tai sitä aikaisemmin syntyneet Suomen kansalaiset.

Jyväskylässä ennakkoäänestyspaikkoja ovat: Pääkirjasto, Huhtasuon, Säynätsalon ja Kortepohjan lähikirjastot, Palokan aluekirjasto, Keltinmäen nuorisotila, S-market Vaajala, Kuokkalan Tori, Keljonkeskus / Citymarket, Prisma Palokka, Seppälän liikekeskus / Citymarket, Tikkakosken teollisuustalo / Lounaskahvila Stiina, Korpilahti-talo, Kauppakeskus Tawast, Kauppakeskus Seppä, Yliopiston kirjasto Lähde sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Rajakadun kampus.

Muuramessa ennakkoon pääsee äänestämään Muuramen kunnanviraston valtuustosalissa.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta. Vaalipäivänä voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeudesta kertovaan ilmoituskorttiin. Äänestämiseen tarvitaan kuvallinen henkilötodistus.

Äänestyspaikat ovat avoinna sunnuntaina kello 9–20. Jos äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen kuin äänestystoiminta paikalla lopetetaan.

Kansanedustajat valitaan eduskuntaan joka neljäs vuosi toimitettavilla välittömillä, suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla.

Eduskunta on Suomen ylin valtioelin. Se käyttää lainsäädäntövaltaa ja päättää myös valtiontaloudesta. Eduskuntaan valitaan 200 kansanedustajaa.