Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilman kahvinkeittäjiä ja teltan pystyttäjiä ehdokkaiden vaalityö ei onnistu

Vaalikahvi saa jäämään keskustelemaan vaaliteltalle.

Lauri Virtasen asuntoauton tavaratilassa on ollut jo muutaman viikon ajan Perussuomalaisten vaalimateriaalia, jota hän kuljettaa eri puolille Keski-Suomea. Hän on kuulunut puolueeseen seitsemän vuotta, joista kolme Uuraisten paikallisjärjestön puheenjohtajana.

Virtanen oli rahtilaivalla pursimiehenä sekä matruusina, ja eläkkeelle jäätyään hän lähti mukaan puolueen toimintaan, kun kaipasi päiviinsä tekemistä.

– Eduskuntavaalien yhteydessä minua kutsutaan vaalipäälliköksi ja en itse oikein tykkää siitä nimityksestä. Taustalla on iso tiimi, jolla vaaleja tehdään. Esimerkiksi piirisihteeri Kari Pajunen tekee paljon töitä vaaleihin liittyen.

Virtanen on ensimmäistä kertaa vaaleissa mukana vapaaehtoistyöntekijänä. Hän tekee töitä Keski-Suomen piirille eli koko piirin ehdokkaille.

– Ilman vapaaehtoisia ei vaalityö toimisi ollenkaan. Tätä voi verrata rallikisoihin. Jos ei ole vapaaehtoisia, kisat loppuvat siihen, Lauri Virtanen kuvailee.

Tätä voi verrata rallikisoihin.

Jokaisella eduskuntavaaliehdokkaalla on omat kampanjapäälliköt, jotka hoitavat heidän asioitaan.

– Paikallisjärjestöt tekevät pääasiassa järjestelyasiat omalla paikkakunnalla, mutta jos he eivät ole tehneet, sitten me autamme. Varsinkin pikkuisilla paikkakunnilla ollaan tyytyväisiä, kun menemme sinne tekemään vaalityötä. Monet sanovat, että kiva kun tulitte.

Lauri Virtanen jatkaa, ettei asetu kenenkään ehdokkaan taakse, mutta keskustelee vaaliteltalla ihmisten kanssa, jos he haluavat jutella päivän politiikasta.

– Annan muiden puhua ja kuuntelen heidän mielipiteitään. Asioista voi olla aina montaa mieltä.

Lauri Virtanen sanoo puoluetyön vievän aika paljon vapaa-aikaa. Ennen vaaleja viikonloput ovat jo täynnä ja pikkuhiljaa viikotkin. Maakunnan lisäksi hän on mukana myös Jyväskylän Kävelykadun vaalitapahtumissa.

– Lauantaisin meillä on rokkakierroksia, joissa tarjoamme hernekeittoa 5–6 paikassa päivän aikana. Välillä on makkaraakin tarjottavana. Kahvi on siinä mielessä hyvä, että kun on Perussuomalaisten kahvimuki kädessä, teltalta ei kehtaa lähteä heti pois, vaan ihmiset jäävät juttelemaan. Makkara otetaan usein mukaan ja syödään sivummalla, Lauri Virtanen kertoo vaalikojukäytöksestä.

Kun puolue kiertää ”vaaliteltoilla” peräkärryssä on mukana muun muassa erilaista vaalimateriaalia, teltta, mukeja, pinssejä, grilli, sinappia ja ketsuppia.

Materiaalit ovat ahkerassa käytössä, sillä Virtasen mukaan eri vaalienkin välissä tehdään vaalityötä.

– Seuraavien vaalien tekeminen alkaa, kun edelliset vaalit ovat ohi.

Vapaaehtoisten vaalityö huipentuu vaaliviikonloppuun. Perussuomalaiset kokoontuvat perinteisesti vaalipäivän iltana vaalivalvojaisiin Hotelli Albaan.

– On tärkeää, että puolue menestyy. Ajattelen politiikasta, että monet puolueiden edustajat ovat mielipiteissään kärkkäitä ja ajattelevat, että vain oma puolue on hyvä. Pitää kuunnella muitakin ja heillä voi olla hyviäkin ideoita. Eduskunnan kyselytunti on minusta teatteria. Eduskunnassakin pitää joustaa ja tehdä sopimuksia, vaikka ei tekisi mieli tehdä niin, Lauri Virtanen sanoo.