Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäkukkien ja vihannesten taimien hinnat nousevat

Viherlandian ruusuhuone oli talvilevossa ensimmäisen kerran 21 vuoden aikana. Ritun puutarhalla kasvatetaan tavallista enemmän äitienpäiväruusuja.

Vaikka nietokset ovat Keski-Suomessa vielä korkeat, puutarhoilla valmistaudutaan jo tulevaan kesäkukka- ja taimikauteen.

Jyväskyläläisen Viherlandian yrittäjä Jyrki Tahvonen kertoo, että heidän yrityksessään talvi ei ole ollut erityisen erikoinen. He varautuivat hyvissä ajoin esimerkiksi mahdollisiin sähkökatkoksiin.

– Sen verran erikoinen talvi kuitenkin oli, että 21 vuotta toiminut ruusuhuone oli ensimmäistä kertaa tänä vuonna talvilevossa. Se on historiallinen asia. Viime viikolla aloimme herätellä ruusuja kasvuun, ja saamme keväällä juhliin jo omia Nuppulan leikkoruusuja. Ruusuhuoneessa oli talven ajan viitisen astetta lämmintä. Samalla teimme kasvihuoneeseen peruskorjausta. Nyt vaihdamme ruusuhuoneeseen myös uusia lajikkeita ja ruusuja. Ne kestävät 3–5 vuotta, joten kasvustoa uusitaan säännöllisesti muutenkin.

Viherlandiassa on kaukolämpö, sähkö ostetaan etukäteen. Kun ruusuhuone laitettiin kiinni talven ajaksi, Tahvonen laittoi siihen varatun sähkön myyntiin.

Tahvosen mukaan kesäkukkien ja taimien osalta on tulossa heille normaali kesä.

Puutarhoja on myynnissä paljon tällä hetkellä.

Viherlandian Jyrki Tahvonen

– Kokeilemme aina jotain uutta, ja siinä mielessä tuleva kausi ei poikkea millään tavalla muista kesäkausista. Uskomme, että kauppa käy kaikesta huolimatta. Hintoja toki joudutaan vähän korottamaan, kun esimerkiksi kaukolämmön, kasvualustojen, lannoitteiden, taimien ja ruukkujen hinnat ovat nousseet. Kesäkukkiin ja taimistotuotteisiin ei ole tulossa kuitenkaan isoja nousuprosentteja. Kun kaikki hinnat ympärillä nousevat, se näkyy myös lopputuotteessa, Jyrki Tahvonen sanoo.

Kesäkukat viljellään maaliskuusta alkaen. Varsinkin öljylämmitteisiä kasvihuoneita käyttävät puutarhurit ovat Tahvosen mukaan tiukilla.

– Kesäkukkien viljely ei ole aina helppo homma. Kesäkukkien ja monien vihannesten taimien kasvatuksessa tarvitaan lämpöä paljon. Jos ei ole osattu varautua hintojen nousuun, se on vaikea paikka. Puutarhoja on myynnissä paljon tällä hetkellä. Moni iäkkäämpi yrittäjä haluaa luopua yrityksestään, mutta ostajia puutarhoille on todella vähän. Ilmiö ei ole vain tämän hetken asia, vaan uusia yrittäjiä on vaikeaa saada alalle.

Jyrki Tahvonen kertoo, että korona-aikaan hänellä oli selvä näkemys siitä, mitä tulee tapahtumaan. Nyt hänellä on hieman kaksijakoiset ajatukset.

– Kaikki hinnat nousevat, kuluttavatko ihmiset puutarhatuoteisiin edelleen rahaa? Korona-aikaan ei matkusteltu ja kotiin hankittiin kaikenlaista. Uskon, että ihmiset haluavat nytkin tehdä lähiympäristöstä kaunista ja viihtyisää, ja siitä ei tingitä. Isommista hankinnoista tingitään, Tahvonen sanoo.

Ritun puutarhan yrittäjä Ritva Peltonen aloittelee parhaillaan tulevaa kesäkautta Muuramessa. Tosin viikolla 9 hän laittoi jo äitienpäiväruusut kasvuun, mutta muu kesätuotanto odottaa vielä aloitusta.

– Sesonki alkaa äitienpäivän aikoihin. Meillä kasvihuoneet ovat talven kylmänä, sillä meillä ei ole muita kuin kesäkukkia ja hyötykasveja kasvatuksessa. Arvelin ennakkoon, että tänä keväänä tulee vaikeat ajat. Päätin viljellä enemmän äitienpäiväruusua ja vähemmän kesäkukkia. Viime vuonna oli kylmä kevät ja tuli paljon hävikkiä. Sitä ei normaalisti tapahdu. Ajattelin, että kahta kertaa en heitä taimia pois. Nyt ruusu on meillä sopimusviljelynä eli kaikki ruusut, joita viljelen, olen jo myynyt esimerkiksi keskusliikkeille. Kolmannes viljelyalasta on nyt äitienpäiväruusuja.

Ritun puutarhalla käytetään kaukolämpöä lämmitykseen, mutta sähkökulut ovat entistä korkeammat. Kuluja tulee monesta muustakin asiasta: rahdit, taimet, pistokkaat, materiaalit ja ruukut maksavat enemmän kuin vuosi sitten.

– On oma laskukaavansa, että saadaan kulut laitettua hintoihin, ja että toiminta olisi jatkossakin kannattavaa. Joudun korottamaan hintoja, sillä pelkästään viljelyturpeen hinnankorotus oli 40 prosenttia viime vuodesta.

Vaikka hinnat hieman nousevat Ritva Peltonen uskoo, että ihmiset hankkivat silti taimia kesäpihaan ja kasvimaalle.

– Asiakkaan keskiostos on puutarhalla 40 euron molemmin puolin. Pienelläkin summalla saa parvekkeelle tai pihaan kauneutta. Kun ostat kukan, siitä on iloa toukokuusta syksyyn saakka. Pitkän valkoisen talven jälkeen ihmiset haluavat väriä pihaan ja parvekkeelle, Peltonen toteaa.