Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kuuden neliön varastoon mahtuu 60 neliön kaksion huonekalut"

Uusista kerrostaloista puuttuvat säilytystilat lisäävät vuokravarastojen kysyntää. Varastolle voi olla tarvetta myös ulkomaankomennusten, vaihto-opiskelujen, muuttojen tai kesätöiden vuoksi.

Vuokravarastojen kysyntä on kasvussa Jyväskylässä. 27 paikkakunnalla ja 56 eri pisteessä toimivan Cityvarastojen Jyväskylän kohdevastaava Jorma Soisalo kuvailee kysyntää yllättävänkin korkeaksi.

Yksi syy on se, että kaikkiin uusiin kerrostaloihin ei tehdä lainkaan varastoja. Osa taas pitää kameravalvottua ja metalliovin varustettua varastoa kerrostalokellarin kanahäkkiä turvallisempana. Kerrostaloasukkaiden tarve selittää myös varaston sijaintia keskellä kaupunkia.

– Ei meillä olisi Jyväskylän keskustassa varastoa, jos se ei olisi kannattavaa, Soisalo toteaa.

Ydinkeskustan lisäksi Cityvarasto vuokraa säilytystilaa Seppälässä. Kesällä aukeaa myös uusi kohde Kirriin.

Varaston vuokra-aika on yleensä vähintään kuukausi. Jyväskylän Seppälässä varastojen keskimääräinen vuokra-aika on viisi kuukautta ja keskustassa yhdeksän kuukautta. Joukossa on myös vuosia kestäneitä asiakassuhteita.

Kysytyimmät varastot ovat muutaman neliön kokoisia. Cityvarastojen Soisalo sanoo, että 3–5 neliön kokoiset varast ovat kaikkein suosituimpia.

– Ne vastaavat aika hyvin kerrostaloasukkaiden tarpeisiin. Varastokopit ovat usein 2–2,5 neliötä.

Ihmisillä on paljon tavaraa eikä niistä ole aina helppo luopua.

Jorma Soisalo

Vaajakoskella toimivan Jyväskylän Pienvarastojen yrittäjä Tomi Surma-Aho on samoilla linjoilla.

– Meillä on eniten 4–5 neliön varastoja ja niitä myös kysytään eniten.

Surma-Aho tarjoaa varastotilaa kahdesta neliöstä lähtien. Cityvarastoilla kokohaitari venyy Jyväskylässä tällä hetkellä puolesta neliöstä 20 neliöön.

– Puolen neliön varastot ovat suosittuja toimistotarvikkeiden säilyttämiseen. Esimerkiksi yhdistykset hyödyntävät niitä, Soisalo kertoo.

Vuokravarastojen tarve on kirjavaa. Väliaikaiselle varastolle voi olla tarvetta esimerkiksi ulkomaankomennusten, vaihto-opiskelujen, muuttojen, kesätöiden tai elämäntilanteen muuttumisen vuoksi.

Omakotitalon tavarat eivät välttämättä mahdu kerrostalokolmioon, jos on aika muuttaa, kun lapset ovat lähteneet maailmalle.

Myös palvelutaloon muuttavan vanhuksen läheiset saattavat tarvita aluksi useammankin varaston, kun talo tyhjennetään ja laitetaan myyntiin.

– Ihmisillä on paljon tavaraa eikä niistä ole aina helppo luopua, Soisalo tietää.

Muutama neliö voi riittää koko asunnon huonekalujen säilyttämiseen, jos osaa pakata.

– Kuuden neliön varastoon mahtuu jo 60 neliön kaksion huonekalut, Soisalo sanoo.

Kuuden neliön varaston hinta asettuu 100–200 euroon kuukaudessa.

Esimerkiksi opiskelijalle asunnon pakkaaminen varastoon esimerkiksi vaihto-opiskelujen ja tai kaukana sijaitsevien kesätöiden ajaksi voi olla taloudellisesti kannattavaa.

Joskus varastoja myös hylätään, kun niiden omistaja esimerkiksi menehtyy tai muuten lopettaa vuokran maksamisen.

– Esimerkiksi kuolinpesistä yritämme etsiä perikunnan osakkaat, jotta varaston tavarat löytävät oikeaan osoitteeseen, Soisalo kertoo.

Jos varaston vuokraajaa tai esimerkiksi perikunnan osakkaita ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoiteta, sisältö siirtyy huutokaupattavaksi. Huutokaupan tuloilla kuitataan maksamattomat vuokrat.