Tuoreet äänestäjät tenttasivat ehdokkaita.
Opiskelija- ja ylioppilaskunnat ympäri Suomen järjestävät jonotustempauksia eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen aikana. Tavoitteena on innostaa opiskelijoita käyttämään äänioikeuttaan kevään eduskuntavaaleissa ja tuoda esille Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKin ja Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) tavoitetta 100 euron tasokorouksestat opintorahaan.
Jyväskylässa jonotetaan yön yli 21.–22.3. kello 22.00–9.00 alkavaa ennakkoäänestystä telttamaratonilla Lounaispuistossa ja keskiviikkona 22.3. kello 9.00–10.00, yliopiston kirjasto Lähteessä.
Maanantaina 27.3. kello 14.00–15.00 Jyväskylän ammattikorkeakoulun opuskelijakun ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta järjestävät Vaalikadun valloituksen Kauppakadulla.
Schildtin lukion auditorio täyttyi viime viikolla kolme kertaa opiskelijoista, kun tentattavaksi astui paikallisia eduskuntavaaliehdokkaita. Suur-Jyväskylän Lehti seurasi tilaisuutta torstaina. kun mukana olivat Akseli Eskola (vas.), Joonas Könttä (kesk.), Markus Lahtinen (liik.) ja Timo Lehtonen (ps.).
”Joko sä saat äänestää näissä vaaleissa?”, yksi yleisössä istunut nuori kuiskasi vierustoverille, kun alkamassa oli Schildtin lukiossa järjestetty vaalipaneeli. Vastaus kysymykseen oli myönteinen, mutta päätös äänestämisestä vielä avoin.
Vaalipaneelien järjestämisestä vastasi koulun EPAS-ryhmä, joka koostuu vaikuttamisesta, politiikasta ja kansainvälisyydestä kiinnostuneista opiskelijoista. Vaalipaneeleiden tavoitteena on kannustaa nuoria äänestämään ja antaa heille mahdollisuus tutustua ehdokkaisiin henkilökohtaisesti.
Lukiolaiset olivat valmistelleet tiukkoja kysymyksiä, jotka koskivat erityisesti opiskelija-aiheita. Keskusteluun nousivat niin opiskelun taloudellinen mahdollistaminen kuin opiskelijoiden mielenterveysongelmatkin. Suurimman kohahduksen yleisössä aiheutti Lahtisen kriittiset pohdinnat translain laajentamisesta alaikäisiin.
Paneelin tahti oli tiukka ja herkullisen armoton. Vastausaikaa oli annettu minuutti. 50 sekunnin kohdalla yleisöstä nousi ”tuomarin” valkoinen lappu merkiksi ajan hupenemisesta.
Minuutin kohdalla lappu vaihtui punaiseksi ja jos edustaja pyrki yhä jatkamaan puhetta, keskeyttivät tapahtumaa juontaneet nuoret puheen siirtämällä vuoron jo seuraavalle.
Tunnin kestäneen tilaisuuden lopuksi opiskelijat äänestivät parhaiten tentissä pärjänneistä ehdokkaista. Keskustan Köntän katsottiin onnistuneen parhaiten vastauksissa.

Gradialla järjestetään toisen asteen vaalipaneeli torstaina 16.3. klo 18.–20.
Tulevaisuudenkestävä toinen aste -vaalikeskustelun teemoja ovat muun muassa osaajapula, ammatillisen koulutuksen rahoitus, lukioverkoston laajuus, opiskelijoiden tuen tarpeet ja erityisopetuksen resurssit, jatkuva oppiminen sekä opettajien jaksaminen.
Keskusteluun osallistuvat Sinuhe Wallinheimo (Kok.), Piritta Rantanen (SPD.), Petri Honkonen (Kesk.), Joni Parkkonen (PS.), Bella Forsgrem (Vihr.), Matleena Käppi (Vas.), Päivi Merjonen (Liike) ja Petteri Muotka (KD.).
Vaalikone on auki Suur-Jyväskylän Lehden sivuilla www.sjl.fi