Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely | Martti Matilaisen valokuvissa luonto ottaa vallan takaisin

Valokuvanäyttelyssä on läsnä muistutus kuolevaisuudesta ja kaiken katoavaisuudesta.

Valokuvataiteilija Martti Matilaisen Takaisin luontoon -näyttely Galleria Beckerissä kuvaa maaseudun katoavia pieniä kyliä taloineen. Matilainen on tallentanut kuviinsa nykypäivän maaseutua, kuten romahtaneita rakennuksia ja sammaleen alle peittyneitä kivijalkoja. Taustalla on kuitenkin nähtävissä myös häivähdys tilojen entisajan loistosta.

Metsä on tärkeä osa Matilaisen elämää, ja hän kulkee päivittäin luonnossa koiriensa kanssa. Metsälenkkien ansiosta syntyi myös idea kuvasarjaan.

– Näyttelyn kuvat on otettu Pieksämäen Virtasalmella, jossa asuin tuolloin. Aluksi hylättyjä taloja tuli vastaan sattumalta, mutta sitten aloin etsiä niitä. Isoilta teiltä näitä paikkoja ei enää huomaa. Työskentelyssä onkin ollut mukana paljon löytämisen riemua, Matilainen hymyilee.

Hän rakentaa teoksensa yleensä kollaasitekniikalla, eli yhdistelemällä osia monista ottamistaan kuvista. Matilaisen kuviin heijastuu hänen omia lapsuusmuistojaan vielä elinvoimaisesta maaseudusta. Hän luonnehtii teossarjaansa näkemisen ja kokemisen, unien ja muistikuvien synnyttämäksi kokonaisuudeksi.

Matilainen on sarjaa kuvatessaan pohtinut sitä, kuinka monet sukupolvet ovat ehtineet asua tiloilla ennen kuin ne on hylätty ja jätetty luonnon armoille. Kuvien tunnelma on pysähtynyt, ja niitä katsellessa voi aistia miten tavarat ovat viimeisen kerran jääneet niille sijoilleen.

– Teossarja on myös kannanotto jo pitkään jatkuneeseen kehitykseen, jonka seurauksena maaseudun pienillä paikkakunnilla ei ole enää elämisen mahdollisuuksia, koska kaikki palvelut ja työpaikat keskitetään suuriin asutuskeskuksiin ja kaupunkeihin, Matilainen taustoittaa.

Näyttelyn kuvat osoittavat, miten hyvinhoidetut pihapiirit alkavat metsittymään ja aikanaan kovalla käytöllä olleet maatilan koneet ovat lopulta jääneet säiden armoille. Jotkut Matilaisen löytämät pihapiirit olivat enää kivikasoja umpimetsässä, tai keskellä sankkaa kuusikkoa saattoi olla sinnikkäästi pystyssä osa leivinuunin muurista. Matilainen löytää teoksistaan Vanitas-taulujen tunnelmaa, sillä kuvissa on läsnä vahva muistutus kuolevaisuudesta ja kaiken katoavaisuudesta.

– Metsät on aikoinaan raivattu talojen ja peltojen tieltä, mutta nyt luonto ottaa taas vallan, Matilainen kuvailee.

Martti Matilainen: Takaisin luontoon Galleria Becker 29.3. asti.