Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusalan vaikea vaihe alkaa vähitellen helpottaa

Jyväskylän Rakennusmessuilla on panostettu kolmen päivän ajan erityisen paljon puheohjelmaan.

Jyväskylän Rakennusmessut järjestetään messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa kahden vuoden tauon jälkeen 17.–19.3.

Rakennusmessujen myyntipäällikkö Matti Kuosmanen kertoo, että kun messuja alettiin viime syksynä valmistelemaan, näki selvästi, että rakentamisalalla on murrosvaihe. Sellainen viesti tuli näytteilleasettajilta vahvasti järjestäjien suuntaan.

– Alkuvuoden puolella alkoi tulla myönteisiä viestejä, esimerkiksi materiaalien hinnat ovat alkaneet normalisoitua ja muutakin positiivista näkökulmaa alkaa jo löytyä. Nyt suhtaudutaan myönteisesti tilanteeseen. Esimerkiksi energiakustannukset eivät lähteneet niin kovaan nousuun kuin ennustettiin, Kuosmanen toteaa.

Alkuvuoden puolella alkoi tulla myönteisiä viestejä.

Rakennusmessuilla on neljä osa-aluetta: uudisrakentaminen, remontointi ja talotekniikka, sisustaminen ja koti sekä piha ja vapaa-ajan asuminen.

Paviljonkiin tulee noin 160 näytteilleasettajaa ja puheenvuoroja on enemmän kuin koskaan. Matti Kuosmasen mukaan tänä keväänä on panostettu niihin erityisen paljon.

– Meillä on paljon asiantuntijapuheenvuoroja. Ohjelmaa on kolmella ohjelmalavalla kolmen päivän ajan. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa ja olen siihen tyytyväinen. Esimerkiksi Kirsi Salo kertoo ideoimastaan Onnellisten kylästä, joka on rakennettu siten, että talot ovat irti kunnallistekniikasta. Koko messuilla olemme halunneet nostaa myös viihtyisyys-näkökulmaa esiin. Esimerkiksi miten taide ja viihtyisyys lisäävät asukkaiden jaksamista.

Rakentamisen alan messuja on ollut perinteisesti paljon suurimmissa kaupungeissa. Matti Kuosmasen mukaan Jyväskylän tavoite on olla pääkaupunkialueen ulkopuolella suurin rakennusmessujen järjestäjä.

Tapahtuma tarjoaa ohjelmaa myös Keski-Suomen hankkeista. Messuilla kuullaan Nelostien rakennusprojektista, Jyväskylän keskustan viher- ja virkistysalueiden Kehä Vihreästä sekä Keski-Suomen Vuoden Kylä 2023 voittajasta Laukaan Äijälästä.

Esillä ovat myös julkinen taide rakennetussa ympäristössä Kankaalla sekä Äijälänrannan asuntomessualueella asuminen asuntomessujen jälkeen. Messuilla saadaan tietoa myös Jyväskylän keskustan rakennushankkeista tällä vuosikymmenellä sekä tulevaisuuden näkymistä asunto- ja kiinteistösijoitusmarkkinoilla.

Kodin ja kesämökin pihanlaitto on yksi trendeistä, joka kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Huvila & Huussi -ohjelmasta tunnettu pihasuunnittelija Kati Jukarainen jakaa messuilla ideoita koti- ja mökkipihan suunnitteluun ja hoitoon. Messuilla kuullaan myös luonnonmukaisesta puutarhahoidosta ja Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisen puutarhan historiasta, toiminnasta ja kehittämisestä.