Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seela Sella kokee näyttelijän työnsä tärkeäksi

86-vuotias Seela Sella esiintyy edelleen ahkerasti ja nauttii siitä.

Ensi sunnuntaina 19.3. on mahdollista kuulla Jyväskylän kaupunginteatterissa siitä millainen Seela Sella on Ihan Seelana. Esityksen ytimenä on haastattelu, jossa Seela ja Kari Paukkunen käyvät läpi Seelan elämää ja työtä.

– Kari haastattelee miten olen päätynyt näyttelijäksi, mitä se minulle merkitsee ja mitä kaikkea elämässäni on tapahtunut. Oman elämän kokemuksista ihminen muodostuu sellaiseksi mikä hän on. Ymmärrän entistä selvemmin, että on olemassa ihmisiä, joille ammatti muodostuu toiseksi identiteetiksi. Minulla on näin, ja en pysty erottamaan niitä. Pystyn kuitenkin olemaan tavallinen Seela ja en näyttele omassa elämässä.

Esityksessä Seela Sella vastaa Kari Paukkusen kysymyksiin rehellisesti.

– Kari sanoi tätä esitystä miettiessämme, että katsoja elää tavallaan esityksen aikana omaa elämäänsä, kun seuraa minun elämääni.

Seela Sella kertoo, että hänestä ei tunnu hurjalta kertoa omia asioita näyttämöllä.

– Toivottavasti esitykseni antaa uskoa ihmisille, että selvittäkää jo hyvissä ajoin asiat, etteivät ne jää möröiksi seuraaville sukupolville.

Esityksessä ei ole pelkästään puhetta, vaan siinä on mukana muun muassa muutamia monologeja ja runoja.

Esityksen aikana kuullaan myös se, miten hän sai helposti mieleen jäävän nimen Seela Sella.

Turun kaupunginteatteriin oli vuonna 1961 kiinnitetty samaan aikaan operettipariksi Elis Sella ja Seela Virtanen. Näyttelijäkaverit sanoivat, että Elis on oikein mukava ihminen ja mieti millaisen nimen saisit, jos te menisitte naimisiin.

– Jos olisin halunnut muuttaa Virtasen toiseksi nimeksi, eihän kukaan kehtaisi ottaa sellaista sukunimeä kuin Sella. Se olisi niin tehdyn oloinen. Kerron esityksessä miten minusta tulikin Seela Sella.

Hänen kohdallaan käytetään usein termiä ”rakastettu näyttelijä”.

– Se pistää nöyräksi ja tulee hyvä olo. Ajattelen yhä voimakkaammin, että mitä näyttelijän työ on. Olemme palveluammatissa ja teemme koko ajan tavallaan mielenterveystyötä. Yritämme tavoittaa ihmisiä, samoja tunteita ja samoja asioita. Olen linkki niin sanotun taiteen ja ihmisten välillä. Jos se menee ihmisille perille, se on upeaa.

Hän sanoo olevansa ihminen, jolle voi kuka tahansa tulla puhumaan.

– Ei ole niin humalainen tai hullu, ettei voisi tulla puhumaan. Minua voi arvostellakin ja minua kiinnostaa kuulla, miksi hän ajattelee tietyllä tavalla.

Seela Sella sanoo olevansa kiitollinen perusluonteestaan, jonka hän kokee saaneensa perintönä äidiltään.

– Olen vanhanaikaisen kotikasvatuksen tulos. Äitini oli hyvin sosiaalinen ja auttoi ihmisiä. Lähinnä sieltä olen perinyt käytöstavat muita ihmisiä kohtaan.

Seela Sella kertoo nauraen ”täynnä” olevasta kalenteristaan. Hänen läheisensä ja ystävänsä tietävät, että kalenterissa on kaikki tiedot missä hänen pitäisi olla.

– Kerran olin tekemässä aamulla radio-ohjelmaa ja katsoin tietenkin kalenterista mikä on päivän muu ohjelma. Siellä luki ”Klo 9.37: käy pissalla”. Aloin heti miettiä onko minulla laboratoriokoe ja mihin minun pitäisi mennä. Sitten katselin ympärilleni ja muut nauroivat.

Ihan Seelana Jyväskylän kaupunginteatterissa sunnuntaina 19.3.