Nordströmin perustama verkkokauppa myy korkean kotimaisuusasteen suomalaisia tuotteita.
Kun jyväskyläläiseltä hienopuuseppä Tomas Nordströmiltä kysyy, mikä on hänen suosikkihuonekalunsa, vastaus tulee nopeasti. Se on anopin isoäidin puinen senkki, joka painaa tavattoman paljon, mutta on kestänyt erinomaisesti aikaa sekä laadultaan että tyyliltään.
– Sen laatikotkin on tehty täyspuusta ja se istuu todella hyvin meidän kotiin, hän sanoo.
Vähän ajan päästä Nordström myöntää, että kotoa löytyy monta muutakin huonekalua, joiden liikutteluun tarvitaan jopa kolme raavasta nostajaa.
– Ruokapöytäkin on hirveän painava, mutta on hienoa, että jos vaikka tuore jälkikasvu joskus piirtää jotain sen pintaan, voi paksusta pöytälevystä hioa halutessaan pinnan sileäksi.

Vaikka Nordström on puuseppä, hänen kotimaisia huonekaluja kaupittelevan verkkokauppansa valikoimista ei miehen tekemiä kalusteita löydy. Ei ainakaan vielä.
– Kaikki alkoi siitä, että olin osaomistajana huonekalutehtaassa, jonka alihankkijalta varastoon jäi sängynpäätyjä tilaajan siirtäessä tuotannon Viroon. Sanoin vaimolle, että täytyy perustaa verkkokauppa näiden myymiseksi, mutta minua viisaampi vaimo kysyi miksei siellä voisi myydä muutakin.
Olen kuullut jopa 92 prosentin alennuksista. Eihän siinä ole mitään järkeä.
Syntyi verkkokauppa nimeltä Made in Finland Shop. Kauppa on toiminut nyt viitisen vuotta ja sen kautta kotimaisia huonekaluja on matkannut aina Japaniin ja Kanadaan asti.
– Meillä on myynnissä 80 valmistajan tuotteita yhteensä noin 600 mallia. Tekijöitä on suurista yrityksistä ihan pieniin tekijöihin – sellaisiinkin, jotka tekevät tuotteita sivutoimisesti. Toiminnan tulee olla kuitenkin jatkuvaa. Lisäksi tuotteiden kotimaisuusprosentin on oltava vähintään 70. Kriteerimme ovat tämän suhteen tiukemmat kuin suomalaisen työn liitolla, verkkokaupan toimitusjohtaja Nordström sanoo ja hymyilee.
Asiakkaille, joille kotimaisuus ja kestävästi tuotetut huonekalut ovat tärkeitä, luo helpotusta se, ettei huonekalujen alkuperää tarvitse kaivella esiin myyjän sivuilta.
Kun tuote löytyy Made in Finland Shopin valikoimasta, on jo lähtökohtaisesti selvää, että kotimaisuusaste on korkea ja materiaalien alkuperä terve.
Verkkokauppa on saanut kotimaisuudesta kertova Avainlippu-tunnuksen.
Liikeidean takana eivät olleet vain varastoon jääneen huonekalut vaan myös tympääntyminen moneen alaan liittyvään seikkaan.
Nordströmiä harmitti työpaikkojen katoaminen ulkomaille, halpatyövoimaan liittyvät ihmisoikeusrikokset ja kyseenalaiset materiaalilähteet. Myös huonekalualalle tyypilliset jatkuvat alennusmyynnit saavat Nordströmin niskavillat nousemaan pystyyn.
– Jos jakkara maksaa kympin, ei sen tekijä saa siitä kuin kymmeniä senttejä ja puu on varmasti kaadettu jostain laittomasta metsästä. Olen kuullut jopa 92 prosentin alennuksista. Eihän siinä ole mitään järkeä.
Vaikka pinon lautaa saisi satasella, ei samalla hinnalla tarvitse saada puista sänkyä. Käsityötaidolle ja suunnittelullekin täytyy laskea hinta, jotta tekeminen on kestävää.
Made in Finland Shopin sivuilla kerrotaan, ettei verkkokaupassa ole alennuksia. Parasta ostohetkeä on siis turha väijyä. Pöytä maksaa saman hinnan tänään ja joulun jälkeenkin.
Nordström on huomannut, että kotimaisen laadun ja raaka-aineiden suosiminen on mantra, johon törmää usein puheissa, mutta ei niinkään kassalla.
– Jos kaikki toimisivat niin kuin puhuvat, olisin jo miljonääri, hän sanoo ja nauraa.
Nordström lisää vielä, että myös sisustuksessa kannattaisi suosia kestävyyttä. Sen sijaan, että ostetaan trendikkäitä sisustuselementtejä, jotka tuntuvat vanhoilta jo puolen vuoden päästä, kannattaisi suosia tyyliä, joka kestää aikaa samalla tapaa kuin se sukukalleudeksi noussut perintösenkki.