Jyväskylään rantautuva hanke pureutuu väkivaltateemojen käsittelyyn.
Jyväskylässä alkaa maaliskuussa uusi ryhmämuotoinen toiminta naisille, jotka ovat toipumassa päihteiden käytöstä ja joita mietityttävät lähisuhdeväkivaltaan liittyvät kysymykset. Veerat-hanke on A-kiltojen liiton valtakunnallinen hanke, jonka toiminta on aikaisemmin keskittynyt verkkomuotoisten ryhmien lisäksi Tampereelle ja Helsinkiin.
– Käynnistelimme viime syksynä yhteistyötä Jyväskylän A-killan kanssa, ja koska kiinnostusta oli ja saimme hyvää palautetta, tiivistämme nyt yhteistyötä, Veerat-hankkeen projektipäällikkö ja toinen ryhmän ohjaaja Maiju Lehtonen kertoo.
Käsiteltäessä naiserityistä päihdetyötä eli naisten toipumiseen liittyviä erityispiirteitä, lähisuhdeväkivalta on yksi selvästi esiin nouseva asia.
– Lähisuhdeväkivalta liittyy hyvin voimakkaasti naisten päihteiden käyttöön. Naisilla on usein kokemus, että tästä aiheesta keskustellaan harvoin päihdekuntoutuksessa tai päihdetoipumisen yhteydessä.
Lehtosen mielestä kokonaisvaltainen toipuminen vaatii kaikkien osa-alueiden käsittelemistä. Lähisuhde-termi viittaa siihen, ettei kyse ole välttämättä vain parisuhteessa tapahtuvasta väkivallasta, vaan läheisten ihmisten väkivaltaisuudesta. Päihteiden käyttö lisää lähisuhdeväkivallan riskiä ja myös sitä, että henkilö voi itse – sukupuoleen katsomatta – käyttäytyä väkivaltaisesti. Tutkitusti päihteiden käyttö voi olla myös seurausta koetusta lähisuhdeväkivallasta.
Veerat-hanke pyrkii vahvistamaan osallistujien itsetuntemusta ja kykyä vetää rajoja.
– Me tuemme myös eri väkivallan muotojen tunnistamista ja esimerkiksi sen hahmottamista, mitkä ovat turvattomuuden elementit osallistujien omissa ihmissuhteissa, Lehtonen sanoo.
Hän lisää, että kyse ei ole terapiaryhmästä, vaan ryhmästä, jossa käsitellään yhdessä raskaita aiheita.
– Tarkoitus ei ole jakaa yksityiskohtaisia kokemuksia, vaan keskustella ja työskennellä asioiden parissa ikään kuin yleisemmällä tasolla. Ryhmässä työskennellään aina sen kautta, mihin ihminen on itse valmis.
Veerat-hanke toteutti syksyllä 2022 verkkokyselyn, jossa se kartoitti päihteistä toipuvien naisten kokemuksia lähisuhdeväkivallasta. Vastanneista 95 prosenttia oli kokenut elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa ja 67 prosenttia oli itse kohdistanut väkivaltaa läheisiinsä.
– 86 prosenttia vastasi väkivallan vaikuttavan edelleen omaan terveyteen, hyvinvointiin ja elämänhallintaan, vaikka väkivalta ei enää olekaan arjessa läsnä. Hyvinvointivaikutukset kestävät paljon pidempään kuin väkivalta, Lehtonen sanoo.
Jyväskylän ryhmätoiminta käynnistyy 9.3. Kortesuon Kartanolla. Mukaan otetaan ennakkoilmoittautumisella uusia jäseniä ensimmäisten kahden viikon ajan, jonka jälkeen toiminta jatkuu suljetussa ryhmässä. Ilmoittautumiset tehdään ottamalla yhteyttä puhelimitse numeroihin 040 619 5036 tai 040 131 7520.