Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittaja testasi Jyväskylään rantautuneen hawaijilaisen hieronnan

Portugalilainen Francisco Pires sanoo, että Lomi lomi -hieronnassa rentous parantaa.

Carpe diem on latinaa ja tarkoittaa tartu hetkeen. Niin hieno kuin sanapari sisällöltään onkin, on se kieltämättä vähän kulunut vuosien saatossa. Suomeen jo syvästi kotiutunut, portugalilainen Francisco Pires halusi kuitenkin ottaa hierontayrityksensä nimeksi Carpe diem, sillä se kuvaa hänestä hyvin sitä, mistä hänen antamassaan hieronnassa on kyse. Kun Piresin perustelua kuuntelee, tulee itsellekin nopeasti mieleen, että carpe diem se vasta onkin osuva nimi yritykselle.

– Moni tulee hierontapöydälle mieli täynnä ajatuksia. Mietitään menneitä asioita ja murehditaan tulevaa. Usein on vaikea keskittyä vain hetkeen. Minä pyrin luomaan tilan, jossa on aikaa ja mahdollisuutta olla vain tässä ja nyt, Pires sanoo.

15 vuoden hierontakokemuksen omaava Pires antaa havaijilaista hierontaa, jota kutsutaan myös Lomi lomiksi. Maailmalla hierontatekniikka on tunnettu, mutta Suomessa vielä melko harvinainen. Lomi lomi on tuhansia vuosia sitten Kahuna-parantajien kehittämä hoitomuoto, jossa käytetään öljyä ja joka sisältää toistuvia harmonisia liikeratoja.

– Koen, että tämä on lempeintä kaikista hieronnan muodoista. Pääasiallisesti käytän Lomi lomi -menetelmää mutta olen myös kouluttautunut hermoratahieroja, joten yhdistelen tekniikoita tarpeen mukaan.

Haluan antaa hierontaa joka ei satu.

Pires sanoo, että varsinkin pitkän linjan hieronta-ammattilaisilla voi usein olla ajatus, että hieronnan täytyy vähän sattua ollakseen tehokas.

– En sano, että he tekevät väärin. Se voi olla tosi tehokasta monelle, mutta minä haluan antaa hierontaa joka ei satu, mutta joka silti auttaa ja rauhoittaa.

Pires näyttää huoneen seinällä olevaa karttaa, johon on merkitty ihmisen hermot. Hän kertoo, että havaijilaisessa hieronnassa hermoja ei käsitellä painamalla yhdestä kohdasta, vaan pikemminkin laajalta alueelta, jolloin vaikutus on sama, mutta kivuttomampi.

– Menetelmän teho perustuu kehon energiaratojen ja -keskusten toiminnan elvyttämiseen ja tasapainottamiseen.

Lomi lomin kerrotaan parantavan verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja lymfaattisen järjestelmän toimintaa, alentavan verenpainetta ja psyykkistä jännitystilaa, poistavan kuona-aineita ja edistävän ihon terveyttä.

Sitten on aika kokeilla. Äkkiseltään voisi kuvitella, että havaijilaiseen hierontaan kuuluu kookosöljy ja että hierojalla on vähintäänkin lei kaulallaan. Näin ei ole Carpe diemissä. Pires käyttää vauvaöljyä, sillä ”jos se ei ärsytä vauvoja, niin ei aikuisiakaan”.

– Mutta kyllä minä voin pienen pullon kookosöljyäkin ostaa ja ottaa käyttöön, jos asiakas niin toivoo, hän sanoo ja hymyilee.

Hieronnassa hyödynnetään lihaksia rentouttavia lämpimiä pyyhkeitä. Tekniikalle tyypilliset pitkät liikeradat tulevat esiin esimerkiksi hierontaliikkeessä, joka kulkee kyljistä sormenpäihin asti.

Hieronta ei ole kivuliasta, mutta ei turhanpäiväistä silittelyäkään. Huoneessa soiva hiljainen musiikki auttaa rauhoittumaan ja tarttumaan hetkeen.