”Boudoiria” ja ”dudeoiria” yhdistää sama tarve tulla nähdyksi ja hyväksytyksi.
Boudoir on ranskaa ja tarkoittaa budoaaria, joka taas tarkoittaa pientä huonetta tai salonkia, ”jossa nainen viimeistelee pukeutumistaan ja ottaa vastaan lähimpiä ystäviään” – tai siis otti ja viimeisteli. Harvasta kodista budoaari nykyisin löytyy.
Boudoir-kuvaukset vievät kuitenkin siinä mielessä historialliseen aikaan, että kuvat ovat ikään kuin budoaarissa otettuja sensuelleja ja eroottisiakin otoksia.
– Buodoir-kuvat ovat tällä hetkellä trendikkäitä keski-ikäisten naisten keskuudessa. Varsinkin avioeron tai suuren painonpudotuksen jälkeen moni haluaa ottaa itsestään kivoja kuvia, jotka juhlistavat omaa itseä. Kuvia otetaan myös huomenlahjoiksi, valokuvaaja Marianne Hautsalo kertoo.

Kuvia voi kutsua voimauttaviksi, vaikkakin voimauttava-termi toki on varattu tekijänoikeuden kautta vain koulutetulle voimauttavien kuvien ottajille.
– Jos on vaikka petetty ja jätetty, voi olla ihanaa saada tosi kaunis kuva itsestä. Parikymppisillä kyse on usein myös somekuvista tai maksullisista OnlyFans-kuvista. Jos mennään vielä rohkeampiin kuviin, on julkaisukohde usein deitti- tai seuranhakualusta. Mukana voi olla tosi kivoja ja herkkiä kuvia, mutta myös hyvin rohkeata kuvaa ja vaikka saappaan nuolemisesta – Mikä nyt kenellekin on se juttu, Hautsalo sanoo.
Hän arvelee seksuaalisen vapautumisen, oman kehon kanssa sinut olemisen ja kehopositiivisuuden vaikuttaneen siihen, että ihmiset uskaltavat otattaa kuvia itsestään ja jopa julkaista niitä.
Haastatteluun osallistuu myös Juho Yläjärvi. Hän liittyy aiheeseen siten, että boudoir-kuvattavien lisäksi Hautsalon kameran eteen astelee usein myös miehiä, jotka haluavat rohkeita kuvia itsestään tai vähintäänkin passikuvaa paremmin persoonaa avaavia otoksia. Näiden kuvien termi on dudeoir, jossa ”dude” viittaa jätkiin ja miehiin.
Miehillä voi olla kasvoissa helposti 27:kin eri sävyä.
Miehen vie Hautsalon kameran eteen usein nimenomaan seuranhakupalvelut. Hautsaloa naurattaa kuvat, joilla keski-ikäiset miehet saattavat hakea nettideittailusovellus Tinderistä seuraa. Humalassa tai likaisen vessan peilin kautta otetut irvistyskuvat eivät ehkä herätä toivotun kaltaista reaktiota. Sekään ei oikein toimi, että 40-vuotiaalla seuranhakijalla on profiilissa armeija-aikainen valokuva.
– Miehet eivät ole vuosituhansia olleet katseen kohteena kuten naiset. Meidän on helpompi olla kuvattavana ja tiedostamme miltä näytämme, kun miehelle voi olla tosi iso yllätys se, miltä hän näyttää kuvissa.
Hautsalo uskoo miesasiakkaiden määrän kasvaneen TikTokin vaikutuksesta. Kyseisen sosiaalisen median palvelussa näkee näyttävästi kameran edessä esiintyviä miehiä.
– Toki myös se vaikuttaa, että miehuuden ja maskuliinisuuden raamit ovat paljon laajemmat nyt kuin 20 vuotta sitten. Mies voi jo laittaa vaaleanpunaisen kauluspaidan päälle ja jopa riisua sen.
Yläjärvi tuli ensimmäistä kertaa Hautsalon kuvattavaksi juuri Tinderiä varten.
– Oli helpompi perustella itselle minkä takia haluan kuvia itsestäni, kun oli joku tarkoite sen sijaan, että ottaisi vain kivoja kuvia. Mutta totta kai sitä haluaa kokea ja tuntea sen, että näyttää hyvältä ja komealta. Ei niin, että olisin joku George Clooney, mutta kyllä se toimii itsetuntobuustina ja parantaa henkistä oloa ja minäkuvaa, kun näkee kivoja kuvia itsestään, Yläjärvi pohtii.
Hänestä otetut kuvat ovat olleet varsin kilttejä ja paljasta pintaa sisältämättömiä. Yläjärvi kokee kuvauksen olevan lopulta yhtä iso juttu kuin lopulliset kuvat. Hautsalo on samaa mieltä.
– Minulta tulee kuvaustilanteessa helposti sellaista suodattamatonta kehua ja hypetystä ihmisestä, kun näkee hänessä kauniita kohtia ja upeita ilmeitä. Kyllähän toiset ihmiset ovat meille sellaisia peilejä, että muiden reaktiot ovat aina tosi tärkeitä oli sitten minkälainen itsetunto tahansa, Hautsalo sanoo.
Hän sanoo nähdyksi tulemiseen tarpeen yhdistävän kaikkia.
Hautsalo tietää, että kuvista rohkeimpia julkaistaan usein lukituilla sometileillä – sellaisilla, joista ainakin omat lapset on lukittu ulkopuolelle. Naiset antavat usein myös kuvaajalle julkaisuluvan, kunhan kuvissa ei näy kasvoja tai olla muutoin tunnistettavissa. Kuvauksiin osallistunutta miestä taas oli vähän vaikea houkutella edes lehtijuttuun mukaan. Siitä huolimatta kuvattavista juuri miehet ovat kameran edessä usein rohkeampia ja ottavat ”shown haltuun” siten, ettei Hautsalon tarvitse juuri kuvattavaa ohjeistaa.
Vaikka kuvattava heittäytyisi erityisen rohkeaksikin, Hautsalo tuntee tilanteen harvoin kiusalliseksi. Hän sanoo keskittyvänsä niin tiiviisti teknisiin asioihin, kuvakulmiin ja valoihin, että ”vaikka kuvattava menisi hyvinkin kuumiin tiloihin, en ole siinä itse mukana”.
Moni nainen valitsee kuvaajaksi toisen naisen, mutta osa kokee helpommaksi olla seksikäs mieskuvaajan edessä. Hautsalo kokee edukseen sen, ettei hän ole enää iältään ”mikään tytönhupakko”.
– Naisena sitä myös ymmärtää naiskroppaa paremmin, 44-vuotias Hautsalo sanoo.
Hän kertoo esiintyneensä itse ja ollut kuvattavana 25 vuoden ajan, joten siinä mielessä on helppo asettua myös kuvattavan asemaan.
Hautsalo toimii valokuvaajan ammatin lisäksi Naissaaren Koskenhenki-ravintolan ja verkkokaupan yrittäjänä. Ravintolatoiminta on laajenemassa myös majataloon.