Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: | Kylmä ja kova teräs muuttuu Suvi Nurmen käsissä herkän oloiseksi

Lokakuussa 2022 avatussa Popper galleriassa järjestetään kuukausittain vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Säynätsalolainen taidehitsaaja Suvi Nurmi toi Maailma taivaan takana -näyttelynsä esille Kilpisenkadulla sijaitsevaan Popper galleriaan. Nurmen veistosten materiaalina on pääasiassa kierrätysmetalli.

– Hyödynnän töissäni metalliteollisuudelta ylijääneitä ruostumattoman teräksen hukkapaloja. Hukkapaloja syntyy kuitenkin vain rajallinen määrä, ja usein pitää harkita tarkkaan, mihin materiaalin käyttää, sillä kiinnostavia paloja saattaa tulla esimerkiksi vain kaksi kourallista, Nurmi kuvailee.

Nurmen käsissä metallinkappaleet saavat uuden elämän osana teräsveistoksia. Nurmi saa usein inspiraatiota luonnosta, ja etenkin suomalainen metsä eläimineen ja kasveineen tarjoaa hänelle aiheita teoksiin. Useissa hänen töissään toistuvat muun muassa hyönteiset, kukat ja linnut. Nurmen teosten taustalla on usein henkilökohtaisia aiheita ja tunteita, mutta toisaalta myös ajatuksia ihmisyydestä ja inhimillisyydestä.

– Näyttelyn nimen taustalla on pohdintaa siitä, mitä on sen taivaan takana, jonka näemme. On taivaita, joiden takana soditaan, ja taivaita joiden alla on rakkautta ja hyvää mieltä. Itse näen työhuoneeni ikkunasta Riihivuoren, jonka puiden latvoihin taivas näyttää loppuvan. Tiedän kuitenkin, että sen takana on Muuratsalo ja kotini, Nurmi kertoo.

Nurmi on kiinnostunut siitä, miten kylmän ja kovan teräksen saa näyttämään pehmeältä ja herkältä. Hän viehättyy siitä, miten metallin kiiltävä pinta heijastaa valoja ja varjoja sekä ympäristön värejä.

Teräksen kanssa työskentely on fyysistä. Nurmi työstää materiaalia muun muassa hitsaten, erilaisilla rälläköillä, vasaralla sekä pihdeillä. Teokset syntyvät hitaasti, metallinpala kerrallaan.

– Teräs on lähtökohtaisesti sileää, joten olen joutunut taivuttamaan kaikki teoksissa olevat palat, jotka kaartuvat vähänkin, Nurmi sanoo.

Nurmi luonnehtii välillä saavuttavansa työskennellessään eräänlaisen flow-tilan, jossa ideat kristallisoituvat. Isoja veistoksia Nurmi joutuu rakentamaan aluksi osio kerrallaan. Hän nauttii niistä hetkistä, kun isoa teosta voi alkaa kokoamaan yhteen.

– On palkitsevaa, kun teos alkaa näyttää oikeasti teokselta, eikä vain kasalta osia, Nurmi hymyilee.

Suvi Nurmi: Maailma taivaan takana Popper galleria 25.3. asti.