Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minna Canth viettää Naistenpäivää omassa rauhassa

Kirkkopuiston patsas viihtynee loma-asunnollaan vuoteen 2025 asti.

Kun kaiket päivät seisoo Jyväskylän kirkkopuistossa ja pitää silmällä kaupunkilaisia, on välillä syytä ottaa irtiotto arjesta ja kunnon loma. Näin teki Minna Canth eli yksi Suomen tunnetuimpia naisasiaa ajaneita toimijoita.

Tämä Itsenäisen naisen esikuvaksikin käyvä kirjailija-vaikuttaja viettää Naistenpäivää suojassa ja hyvin peiteltynä paikassa, joka jääköön lukijoilta salaan. Minna siirtyi kirkkopuistosta ”loma-asuntoonsa” monen asiantuntijan opastuksella ja hellässä huomassa.

Kuvanveistäjä Pauli Koskisen tekemä Nuori Minna Canth -veistos valmistui vuonna 1962. Nyt hän odottaa konservointia ulkoveistoksiin erikoistuneen esinekonservaattorin toimesta.

– Esinekonservaattori tarkistaa teoksen kunnon ja tekee kuntokartoituksen, jonka pohjalta hän suunnittelee konservointitoimenpiteet. Todennäköisesti Nuori Minna Canth puhdistetaan, korroosiota tasoitetaan ja mahdollisesti tehdään jonkin verran uudelleen patinointia ja suojavahaus, taidekonservaattori Veera López-Lehto kertoo.

Aikataulullisesti tavoitteena on, että veistos palaa kirkkopuistoon konservoituna heti kun parkkihalli on valmis ja puiston rakentaminen alkaa vuonna 2025.

– Luultavasti suojavahaus tehdään vasta sitten kun teos on jo paikoillaan, López-Lehto pohtii.

Siihen asti Minna nauttikoon omasta rauhastaan yksityisellä loma-asunnollaan.