Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pudotuspelit jäivät JYPiltä taas vain haaveeksi

JYPin kausi päättyi runkosarjaan, koska ”voittavan joukkueen roolitusjakoa” ei löytynyt.

Radio Keskisuomalaisen It’s Hockey Timen asiantuntijat Turo Teittinen (TT) ja Mikko Kalteva (MK) ennakoivat syksyllä JYPin sesonkia väittämien kautta. Nyt kauden päättyessä miehet palaavat väittämien avulla pohtimaan sitä, miksi JYP jäi pudotuspelien ulkopuolelle kolmannen kerran peräjälkeen.

Väite 1: JYP oli eniten vahvistunut joukkue Liigassa suhteessa viime kauden joukkueeseen vain paperilla.

MK: Helppo todeta näin jälkiviisaana, että tuo väite on vähintäänkin paikkansa pitävä. Paperilla alkukaudesta tilanne näytti lupaavalta, mutta kompastuskiveksi mielestäni koitui ohut materiaali erikoisosaamisen suhteen. Tällä tarkoitan voittavan joukkueen roolitusjakoja, joita JYPiltä ei löytynyt tarvittavaa määrää. En tiedä, miten päin olisin kääntynyt, jos ennen kauden alkua minulle olisi kerrottu, että paras maalintekijä Reid Gardiner on myös joukkueen paras alivoimahyökkääjä.

Väite 2: Jukka Rautakorven johtama valmennustiimi palautti Jyväskylään kurin ja nuhteen, jota ei ole nähty Risto Dufvan ajan jälkeen. Ilmapiiri meni kuitenkin liian kireäksi.

TT: Samaa mieltä. Tulokset ohjaavat toimintaa ja niin kävi nytkin. Kun tuloksia ei hyvällä tullut, kaivettiin esiin ”paha”. Valmennuksen tietynlainen kireys paistoi hallin yläriville asti ja pelaajat eivät saaneet itsestään irti parasta jatkuvan prässin alla.

Pitkässä juoksussa kova paine kuitenkin voi puristaa pelaajista irti voimavaroja, joita ei vielä tällä kaudella nähty. Silti ilmapiirin on vapauduttava, jotta ensi kaudella onnistutaan paremmin.

Väite 3: Hyökkäysmateriaali oli nimekäs, mutta siitäkään ei saatu riittävästi irti, jotta puolustuksen ongelmat olisi paikattu.

TT: Yhdellä supersentterillä JYP olisi saanut kasaan toisen huippuketjun nyt erinomaisesti onnistuneen Jerry Turkulaisen laidasta johtaman ketjun rinnalle. Puolustuksen ongelmat olivat moninaisemmat; peruspuolustajien puute näkyy maajoukkueessa asti, eikä JYP ollut tässä trendissä poikkeus. Toivottavasti puolustavien puolustajien – kuten pelaajaurallaan nykyisen urheilujohtaja Mikko Viitasen – arvostus nousee ja heitä nähdään myös Jyväskylässä. U20-joukkueesta kasvaa aikuisten sarjoihin potentiaalisia puolustajia, joista toivottavasti kuullaan vielä lisää miestenkin peleissä.

MK: Lähtökohtaisesti tämä on minusta väärä lähestymistapa. Ensin pitäisi toimia tiiviin puolustamisen, jotta saataisiin vastustajan hyökkäyksiä katki niin, ettei meidän hyökätessä tarvitsisi aina kiekon olla Severi Lahtisella, jotta tästä hyökkäyksestä saataisiin jonkinnäköinen maalipaikka. Tästä päästään takaisin joukkueen roolituksiin tai niiden puutteisiin.

Väite 4: Menestyksen puute ensimmäisellä kaudella söi paljon kuullun prosessin uskottavuutta.

TT: Osittain samaa mieltä. Toki prosessia olisi ollut uskottavampi jatkaa, jos menestys olisi ollut parempaa, mutta jyväskyläläinen yleisö on ostanut ajatuksen tästä JYPistä ja kansoittanut Hippoksen lehtereitä. En usko luottamuksen hiipuvan juhlakauden lähestyessäkään.

MK: Kyllähän tämä loppuunkäytetty sana ”prosessi” on ottanut kolauksen. Tärkeintä kuitenkin on se, mitä tapahtuu nyt. Opitaanko virheistä, pidetäänkö pää pystyssä ja jatketaan taistelua? Kun säilytetään nämä yksittäiset maali- ja pistepörssisijoitukset ja pidetään huoli siitä, että ensi kaudella siellä on vielä tehotilastonkin kärkinimi, niin olemme lähempänä onnistumista.