Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WinterLightin valot ovat sammuneet Paviljongissa – mitä jäi tapahtumasta käteen?

Talvilomaviikko veti toivotun kaltaisesti kävijöitä Paviljonkiin.

Valon Kaupungin uusi, sisätiloihin sijoittuva WinterLight-tapahtuma päättyi sunnuntaina. Kaksi viikkoa kestäneelle tapahtumalle oli asetettu 17 000 kävijän tavoite.

– Vielä ei ole tarkkaa tietoa kokonaiskävijämäärästä, mutta ainakin lähes 15 000 vierailijaa tutustui näyttelyyn, palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungilta kertoo.

Hän sanoo viime viikonlopun olleen kävijämäärältään paras. Yksinomaan lauantaina paikalle löysi noin 3 000 kävijää. Kaksiviikkoisen tapahtuman ensimmäinen viikko oli kuitenkin toivottua hiljaisempi.

– Puristukseltaan tämä on muutaman sadantuhannen euron kokoinen tapahtuma. En lähde tässä vaiheessa raha-asioita avaamaan tarkemmin, koska kaikkia kuluja ei vielä tiedetä.

Haastattelua tehtäessä teoksia vielä purettiin Paviljongin tiloista.

Tapahtuman järjestämisestä vastasi Jyväskylän kaupunki yhteistyössä Jyväskylän Messut Oy:n kanssa. Keskimaa toimi tapahtuman kumppanina, tarjoten muun muassa näkyvyyttä tapahtuman ennakkomarkkinoinnissa.

Ström sanoo, että WinterLightistä kaavaillaan toistuvaa tapahtumaa. Alkuperäisaatuksena on, että tapahtuma voisi myös kasvaa Paviljongista ulos Lutakon aukiolle. Jatkumosta ei ole kuitenkaan vielä tehty päätöstä.

Ström sanoo sisätilojen tuovan järjestelyihin helpotusta muuttumattomalla kelillä, teknisen toteutuksen helppoudella ja pienemmillä turvatoimilla.

– Paviljongissa vartiointia ei tarvitse järjestää erikseen. Riittää, että ovet ovat kiinni. Ulkona tulee kovia kustannuksia siitä, että teosten toteutuksiin kuuluvia kalliita laitteita vartioidaan puistoissa yötä päivää.

WinterLightin jälkimmäiseen viikkoon mahtui maailman Valon kaupunkien järjestön LUCIn (Lighting Urban Community International) vuosikokous. Kokoukseen saapui 115 vierailijaa 17 eri maasta ja edustettuna oli yli 20 eri Valon kaupunkia Aasiasta, Afrikasta ja Euroopasta. Jyväskylä toimii parhaillaan LUCI-järjestön puheenjohtajana.

– Muut seminaariosallistujat olivat tosi vaikuttuneita ja kiinnostuneita siitä miten WinterLight oli toteutettu, sillä tämän laajuista näyttelykokonaisuutta ei ole muualla tehty. LUCIssa mukana olevien kaupunkien teokset ovat poikkeuksetta ulkoteoksia.

Ström sanoo kaupungin tarjonneen osallistujille myös erityisen elämyksen ilman ennakkosuunnitelmia.

– Kun veimme osallistujat Jyväsjärven jäälle illalla ennen siirtymistä Paviljonkiin, taivaalle ilmaantuivat revontulet. Maailmalle lähti paljon kuvaa Jyväskylästä, Ström sanoo ja nauraa.

Hän sanoo oman fiiliksen tapahtumasta olevan innostunut.

– WinterLight tuntui siltä, että tässä on hirveän suuri potentiaali kehittyä merkittäväksi tapahtumaksi, joka voi houkutella runsaasti kävijöitä myös kaupungin ulkopuolelta. Jatkossa voitaisiin tehdä laajemmaltikin yhteistyötä paikallisten yrittäjien ja matkailutoimijoiden kanssa.

Suur-Jyväskylän Lehti julkaisee verkossa myöhemmin tarkentuvat tiedot tapahtuman kävijämääristä ja kuluista.