Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keljon Citymarketin Kukkoset halusivat kauppiaiksi Itä-Suomeen – päätyivät Muurameen

Keljon K-Citymarketin kauppiaina aloittaneilla Pekka ja Maarit Kukkosella on periaate pitää työasiat työpaikalla ja henkilökohtaiset asiat poissa työpaikalta.

Helmikuussa periaatteesta oli kuitenkin joustettava, sillä pariskunnalla oli vastuullaan vielä Palokan Citymarket ja jo Keljon Citymarket. Työasiat seurasivat välillä väkisinkin kotiin. Oman lisänsä järjestelyihin toi kaupan alan parin päivän lakko helmikuun alussa.

– Kun on jäätävän hyvä henkilökunta ja vastuut jaettu, homma hoituu, Maarit Kukkonen toteaa.

Maaliskuusta lähtien Kukkoset voivat keskittyä jo pelkästään Keljoon, kun Palokan Citymarketin kauppiaina aloittava Henri ja Reetta Puromäki.

Keljon Citymarket on Kukkosille neljäs kauppa. He aloittivat kauppiaina Muuramessa vuonna 2007. Tuolloin 26-vuotiaat kauppiaat olivat tavanneet toisensa kolme vuotta aiemmin sattumalta.

– Kaveri pyysi illanviettoon mukaan, kun hänen tyttöystävänsä aikoi ottaa siskonsa mukaan. Ajattelin, että lähden mukaan ja yritän olla mukava seuramies, Pekka kertoo.

Tavoite onnistui, ja Pekka on saanut siitä reissusta lähtien pitää seuraa Maaritille.

– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Pian asuttiin jo yhdessä ja kolme vuotta myöhemmin meillä oli puoli miljoonaa yhteistä yrityslainaa, Maarit naurahtaa.

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Pian oli puoli miljoonaa yhteistä ­yrityslainaa.

Maarit Kukkonen

Kukkoset siirtyivät Ysitien varteen K-Supermarketkauppiaiksi vuonna 2013. Kolme vuotta myöhemmin Kukkoset aloittivat Palokan Citymarketin kauppiaina.

Muurameen Kukkoset päätyivät alun perin Pekan kauppiasvalmennuksen jälkeen. Tapana on, että Kesko tarjoaa koulutuksen jälkeen sopivan kaupan. Kukkoset toivoivat pääsevänsä Itä-Suomeen, koska ovat molemmat kotoisin Joensuun tuntumasta, Maarit Tuupovaarasta ja Pekka Kontiolahdelta.

– Muurame laskettiin vielä Itä-Suomeksi, Pekka toteaa.

Kukkoset aloittivat kauppiaina täysin vieraalla seudulla vailla verkostoa. Sellainen alkoi kuitenkin syntyä nopeasti, kun pari osoittautui puheliaaksi.

Jo muutaman kuukauden Muuramessa olon jälkeen heidät palkittiin vuoden positiivisimpana muuramelaisena. Tunnustus oli Kukkosille niin tärkeä, että saavutuksesta kertova diplomi on kulkenut siitä lähtien mukana. Keljossakin se on löytänyt jo paikkansa konttorista.

– Meillä on Palokassa ollut motto, että ollaan lähikauppa isossa koossa, Maarit kertoo.

Nyt he ovat sitä vielä isommassa koossa.

Kukkosilla pitää kiirettä myös kaupan ulkopuolella, sillä Maarit on perheen 12-vuotiaan tytön voimistelujoukkueen johtaja. Pekka puolestaan viettää aikaansa useita kertoja viikossa perheen 10-vuotiaan pojan salibandy- ja jalkapallotreeneissä.

Maarit kertoo, että he eivät ole yrittäjiä, jotka ovat aina töissä.

– Kesälomat ja talvilomat pidetään ja lasten kanssa ollaan. On surullista, jos työ ajaa ihmisen loppuun. Elämässä pitää olla balanssia.

Maarit hakee vastapainoa työlle harrastamalla kaveriporukassa eri lajeja, kuten hiihtoa, sähkömaastopyöräilyä ja padelia sekä tekemällä reissuja esimerkiksi Helsinkiin.

Pekka puolestaan käy kavereidensa kanssa keikoilla ja mökkireissuilla sekä padel-kentällä ja aamujäillä.

– Isä sanoi aikoinaan, että jos kahdeksan tuntia päivässä ei riitä töiden tekemiseen, tekee yrittäjänä jotain väärin, Pekka kertoo.

– Tätä ohjenuoraa olemme pyrkineen noudattamaan.

Entä miten parisuhde kestää jatkuvan yhdessäolon?

– Meillä on jo aika selvät sävelet. Alussa on jonkin verran haettu askeleita. Silloin oli välillä vähän tulisempaa tangoa, Maarit kertoo.

– Ei oikeastaan ole toista, kenelle voi yhtä lailla avautua. Myös huumori on kaiken a ja o, Pekka lisää.