Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | ”Osa lapsista, nuorista ja perheistä on jäänyt yksin arjen vaatimusten kanssa”

Suur-Jyväskylän Lehdessä julkaistaan vaalien alla eri tahojen ja ihmisryhmien ajatuksia tulevista eduskuntavaaleista. Tällä kertaa kysymyksiin vastaa Keski-Suomen hyvinvointialueen Lapset, nuoret ja perheet vastuualueen vastuualuejohtaja Päivi Kalilainen.

Mitä lapsiperheille kuuluu?

Lapsiperheille kuuluu monenlaista: se onkin tyypillistä, että meillä on yhä enemmän haavoittuvassa asemassa eläviä lapsia ja nuoria kuin samaan aikaan valtaosalla perheissä on paljon iloa, vahvuutta, terveyttä, hyvää vuorovaikutusta ja positiivista arjen kulkua.

Vanhempien rooli lapsen vastuuhenkilöinä on kasvanut, kun osalla perheistä on yhä pienempi läheisten, tärkeiden ihmisten joukko. Joskus tuo vastuu on liian suuri ja vanhemmilla on riittämättömyyden ja oman selviytymisen kysymyksiä. Paineita hyvään vanhemmuuteen tulee myös ”somemaailmasta”, toisaalta some antaa vertaistukea.

Vaaleissa tulee puhua tasavertaisesta yhteiskunnasta.

Mikä heitä arjessa huolestuttaa?

Arjessa huolestuttaa se, että osa lapsista, nuorista ja perheistä on jäänyt yksin arjen vaatimusten ja vakavienkin ongelmien kanssa. Perheiden tilanteet vaihtelevat ja eriarvoistumista on nähtävillä. Heikko taloudellinen tilanne usein rajoittaa arkea, vaikka lasten kaverisuhteita ja harrastamista.

Lisäksi niin aikuisten kuin nuortenkin mielenterveys- ja päihdeongelmat ja rikollisuus ovat selvästi lisääntyneet. Ongelmia ratkotaan tuhoisin keinoin. Näissä tilanteissa yhteiskunnan tuella ja sen oikealla kohdentamisella on iso merkitys.

Mikä on paremmin kuin ennen?

Vanhemmilla on hyvin tietoa lapsen ja nuoren kasvuun ja kehitykseen vaikuttavista riskitekijöistä. Vanhemmat ovat tietoisia omista taidoistaan ja tunteistaan lasta ja nuorta kohtaan. Perheet ovat enemmän yhdessä kuin aikaisemmin ja nauttivat yhdessäolosta, ja se tuo iloa kaikkien elämään.

Ehkäpä vanhemmat ja lapset ja heidän läheisensä osaavat myös puhua ja käydä vaikeitakin asioita läpi paremmin kuin ennen. Uhkakuvana hyvälle vuorovaikutukselle ja on toki puhelinten, koneiden ja pelien maailmaan liiaksi uppoaminen.

Mistä asioista vaaleissa pitäisi puhua?

Vaaleissa tulee puhua tasavertaisesta yhteiskunnasta, nykyisestä poikkeustilanteesta, turvallisuuden tunteen vahvistamisesta, yksinäisyyden ehkäisystä erityisesti nuorilla, pandemia-ajasta eteenpäin katsomisesta sekä lasten ja nuorten oppimisen ja koulunkäynnin turvaamisesta ja toimivien hyvinvointipalveluiden saatavuudesta kaiken ikäisille. Koulunkäynnin saattamisella loppuun ja ammattiin opiskelulla on vahva merkitys syrjäytymisen ehkäisyssä.

Mikä saa sinut vaaliteltalle?

Seuraan vaalikeskusteluja ja puolueiden ohjelmia, mutta en ole koskaan vaaliteltalla käynyt. Uteliaisuus saa ehkä nyt käymään.