JKL-ristikoissa löytyy ratkottavaa 29 sanaristikon verran. Ristikoiden laatija Ari Kallio tekee sellaisia ristikoita, joita haluaisi itsekin ratkaista.
Harvalla kaupungilla on nimikkoristikkoa ja Jyväskylässä sellainen on. Naarajärvellä asuvalle Ari Kalliolle kaupunki on tuttu, ja hän halusi tehdä sille oman ristikkolehden. Ristisanatehtävien aiheena ovat ne asiat, joista Jyväskylä tunnetaan.
Kallio teki aikaisemmin ristikoita Sanoma Medialle opettajan työnsä ohessa. Kun yhtiö ei ostanut enää ristikoita freelancereilta, harrastus jäi vähäksi aikaa tauolle.
– Aloin jossain vaiheessa miettiä, että kun olen opetellut ristikoiden tekemisen taidon, sitä ei kannata jättää käyttämättä. Mietin, että voinko tehdä ristikkolehtiä omakustanteena ja tuli mieleen kaupunkiaiheiset ristikot. Tein ensimmäisen Pieksämäelle, toisen Mikkeliin ja nyt Jyväskylään. Ensimmäisen ristikkolehden tekemiseen meni 1,5 vuotta, toisen vuosi ja tähänkin melkein vuosi, Ari Kallio kertoo.
JKL-ristikot on hänen arvionsa mukaan helpon ja keskivaikean välillä. Hän ei halunnut tehdä ristikkolehdestä vaikeaa.
– Teen sellaisia ristikoita, joita haluaisin itse ratkaista. Sellaisessa ristikossa on selkeät kuvat ja vihjeet. Hyvän ristikon myös ratkaisee kohtuullisessa ajassa.
Sanaristikoiden tekemiseen ei voi saada koulutusta. Kun Ari Kallio alkoi tarjota Sanoma Medialle ristikoita, he antoivat palautetta hänen tekemistään ristikoista ja pyysivät tekemään uuden version. Sitä kautta hän oppi sanaristikoiden tekemisen taidon.
– Kustantajalla on hyvin tarkka tarkistus. Tehtävässä ei saa olla virheitä ja sanojen pitää olla järkeviä. Sanat eivät saa olla mitä tahansa. Esimerkiksi atta-sanaa ei saa käyttää, vaikka se tarkoittaa muurahaista. Olen huomannut, että kun googlettaa melkein minkä tahansa sanan, se löytyy netistä. Se voi olla vaikka animen tai mangan hahmo. Sellaista sanaa ei voi kuitenkaan käyttää. Ratkaisijan pitää pystyä tekemään ristikkoa ilman tietokoneen apua. Enää ei myöskään saa olla päivämääriä, jonka mukaan on jonkun nimipäivä. Ennen oli, mutta nyt niitä pitää välttää. Ristikossa ei saa olla myöskään piiloruutuja, Kallio luettelee työn perussääntöjä.
Eräs urheilija on tuonut helpotusta ristikoiden tekijöiden työhön. Aikaisemmin v-kirjaimeen loppuvia sanoja ei ole ollut juurikaan muita kuin kuningas Olav, mutta nyt on onneksi jalkapalloilija Tim Sparv.
– Joskus näkee ristikkolehden, jossa on parikymmentä vuotta vanha ristikko. Niissä saattaa olla sellaisia nimiä, jotka eivät sano mitään tämän ajan ihmisille, vaikkapa Ella Eronen tai Ele Alenius. Ei voi olettaa, että nykyihminen tietäisi heidät.
JKL-Ristikot lehdessä on ratkottavana 29 ristikkoa ja lehteä on myynnissä viidessä paikassa Jyväskylässä. Myös Jyväskylän kaupunki osti lehtiä ja lahjoittaa niitä suunnitellusti lahjana.