Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käsityöt ja kukat sopivat hyvin samaan puotiin

Hävikkikukista saa tarkalla valinnalla kestävän kukkakimpun. Emilia Puolamäki hakee myynnistä poistettuja kukkia kahdestakymmenestä kaupasta.

Emilia Puolamäki ja Tuija Kauppinen tapasivat viime vuoden joulukuussa ja nyt heillä on jo yhteinen pikkupuoti Vaajakosken urheilutalon alakerrassa. Kauppisen osuutta on Tuikkeli ja Puolamäen Kultaköynnös.

Vaajakoskelainen Tuija Kauppinen on tehnyt käsitöitä hyvin laajasti 20 vuotta, ja 16 vuotta hänellä on ollut toiminimi. Hän on kiertänyt esimerkiksi markkinoilla sekä pitänyt eri vuodenaikoina pop-up-kauppoja Vaajakoskella eri tiloissa.

Kauppinen on ammatiltaan lähihoitaja, ja käsityöt ovat hänelle tärkeä harrastus. Joskus hän on päättänyt, että voisi vähentääkin ompelemista, mutta lopputuloksena on ollut jopa uuden ompelukoneen hankinta.

– Keksin usein jonkin uuden tuotteen, josta innostun ja alan tehdä niitä. Olen tykännyt pitää pop-up-kauppoja, sillä olen huomannut, että ihmiset pitävät niistä Vaajakoskella. Samat ihmiset saattoivat käydä perättäisinä päivinä ihan vain moikkaamassakin ja toivotin heidät aina tervetulleeksi. Vaajakoskelle rakennetaan koko ajan uusia taloja, mutta niihin ei tule liiketiloja. Tällaisia pieniä kauppoja voisi olla täällä enemmänkin, jos vuokrien hinnat olisivat kohdillaan, Tuija Kauppinen sanoo.

Olen aina tykännyt kukista.

Emilia Puolamäki

Emilia Puolamäki oli vuoden 2021 joulukuussa kotona yksivuotiaan esikoisensa kanssa ja mietti, mistä voisi saada vähän lisätienestiä ja myös harrastuksen. Hän oli kuullut muualta Suomesta kauppojen hävikkikukkien hyödyntämisestä, ja päätti kysyä paikallisilta K-Supermarketin kauppiailta, lähtisivätkö he mukaan yhteistyöhön.

– Henri ja Reetta Puromäki lähtivät mukaan, ja hain aluksi hävikkikukat heidän viidestä kaupastaan. Nyt haen kahdestakymmenestä K- ja S-kaupasta sekä muutamalta ABC-huoltoasemalta vuoropäivinä heidän hävikkikukkiaan. Niille on tosi paljon kysyntää. Itsekin ihastuin tosi paljon ideasta, että voi uusiokäyttää kukkia.

Emilialle tulee eniten kymmenen ruusun nippuja, joista yksi on nuupahtanut. Kauppiaat laittavat ne alennukseen tai poistavat myynnistä.

– Kun kaupat tilaavat kukkia etukäteen, heidän pitää saada uusia kukkia tarjolle ja he laittavat toiset pois. Leikkaan hakemiini kukkiin uudet imupinnat ja olen hyvin tarkka muutenkin, että kimppuun tuleva kukka on hyvä. Tekemäni kimput ovat kaikista suosituimpia. Kukkia on myynnissä keskiviikosta perjantaihin, ja usein kukat on myyty puoleen päivään mennessä.

Emilia Puolamäellä on jo toinenkin lapsi, ja hän nukkuu autossa aamun päiväunet, kun äitinsä hakee kukat kaupoista.

– Teen myös suruvihkoja ja morsiuskimppuja, ja niihin ostan myös uusia kukkia. Teen tilauksesta lisäksi kukka-asetelmia muistotilaisuuksiin, syntymäpäiville ja häihin.

Emilia Puolamäki on ammatiltaan sairaanhoitaja. Ainakin tällä hetkellä hän pitää taukoa työstään lapsiperhearjen vuoksi. Kukkien sidonnassa hän on itseoppinut.

– Olen aina tykännyt kukista. Tein jo lapsena pihakukista asetelmia ja huoneessani oli 50 kasvia, Emilia Puolamäki kertoo.