Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kulttuuri kuuluu keskustaan”

Antti Tahvanainen perusti tyhjillään olleeseen liiketilaan Jyväskylän keskustan suurimman taidegallerian. Maaliskuussa on esillä Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidetta.

Jyväskyläläinen Antti Tahvanainen avasi viime joulukuussa Kauppakeskus Tawastin ensimmäiseen kerrokseen Versonraitin päätyyn taidegallerian. Joulukuun näyttelyssä oli esillä Tahvanaisen omaa taidetta eli puupiirroksia ja maalauksia. Aluksi kyseessä piti olla vain kuukauden mittainen vuokrasopimus.

– Yksi ilta pyörittelin ajatusta, että voisiko tilaan kehitellä jotain myös tammikuulle. Tuli mieleen, että voisin kutsua mukaan muita taiteilijoita. Idea herätti suurta kiinnostusta, ja sain taiteilijoilta niin paljon yhteydenottoja, että näyttely toteutui tammikuun lisäksi myös helmikuulle, Tahvanainen kertoo.

Helmikuun La Fiaba -näyttelyssä on mukana 30 taiteilijaa, joilta on esillä muun muassa maalauksia, taidegrafiikkaa, veistoksia, valokuvia ja piirroksia. Näyttelyn ripustus on runsas, joten kokonaisuus tarjoaa monipuolisen katsauksen taiteeseen. Näyttelytila on kooltaan 170 neliömetriä, ja taidetta on esillä myös tilan takahuoneessa.

Antti Tahvanainen sanoo, että nyt on jo varmistunut, että tilassa järjestetään yhteisnäyttely myös maaliskuussa.

– Tommi Niukkanen eli ”Tommin Seteli” tulee mukaan kuratoimaan maaliskuun näyttelyä. Meillä onkin tiedossa yllätys, kun saamme kyseiseen näyttelyyn mukaan Andy McCoyn ja Sofia Zidan, Tahvanainen iloitsee.

Näyttelyiden kuraattorina toiminut Tahvanainen on huomannut, että Jyväskylässä on taiteilijoiden keskuudessa selvästi kysyntää matalan kynnyksen paikalle, jonne taidetta saavat esille sekä ammattitaiteilijat että ne, jotka tekevät taidetta sivutoimisesti tai enemmän harrastepohjalta.

– Näyttelyiden valvonta on jaettu siten, että mukana olevat taiteilijat osallistuvat siihen, Tahvanainen sanoo.

Uusi galleriatila on herättänyt runsaasti kiinnostusta taiteilijoiden lisäksi myös näyttelykävijöissä. Näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy.

Tahvanainen kertoo, että Tawastissa näyttelytilan ohi kulkee keskimäärin 5 000 ihmistä päivän aikana, viikonloppuna vielä enemmän. Keskeinen sijainti on vaikuttanut selvästi kävijämääriin, ja tammikuun näyttelyssä vieraili lähes 2 000 ihmistä kolmen viikon aikana.

– Olen sitä mieltä, että kulttuuri kuuluu keskustaan. Minusta taidenäyttelyn pitää olla siellä, missä ihmiset muutenkin liikkuvat, Tahvanainen pohtii.

Hän jatkaa, että moni galleriaan poikennut ihminen on todennut, että tämä oli hänelle ensimmäinen kerta taidenäyttelyssä. Tahvanaiselle onkin erityisen tärkeää, että näyttelytila tuntuu helposti lähestyttävältä.

– Näyttelyyn voi hyvin tulla sellaisena kuin sattuu sillä hetkellä olemaan, vaikka kauppakassit kädessä ja lenkkarit jalassa, Tahvanainen kannustaa.