”Näytelmässä mukana olevat vangit osaavat ajatella jo aika hyvin teatteriksi.”
Jyväskylän kaupunginteatterissa nähdään helmikuussa neljä kertaa Jyväskylän vankilan vankien valmistama ja esittämä näytelmä Historiatauti – Dystopiaa huumorilla.
Tämä on toinen kerta, kun Jyväskylässä nähdään vankilateatteria.
Näytelmän käsikirjoittaminen alkoi viime vuoden lokakuussa. Käsikirjoitus pohjautuu löyhästi Italo Calvinon novelliin Kenraali kirjastossa.
– Käsikirjoitusprosessi on olennainen osa vankilateatterin ideaa. Se on tarkoitus tehdä niin, että ohjaaja tekee sen vankien kanssa yhteistyössä alusta loppuun asti. Koko prosessi on käsikirjoittamisen lisäksi teatterin kielen ja maailman opettelemista. Näytelmässä mukana olevat vangit osaavat ajatella jo aika hyvin teatteriksi. Se on tavallaan prosessin tavoitekin, ohjaaja Antti Lattu kuvailee.
Torstaina 23.2. ensi-iltaan tuleva näytelmä käsittelee absurdin komedian keinoin totuuden pimittämistä, sensuuria ja valeuutisia. Tarina sijoittuu kuvitteelliseen valtioon nimeltä Vilunkia, jossa valtaapitävät pyrkivät hallitsemaan, millaiseen tietoon kansalaiset pääsevät käsiksi. Esitys voi olla Latun mukaan yllättävänkin ajankohtainen tähän maailmanaikaan. Näytelmän kesto on noin 50 minuuttia.
Teatterin pienellä näyttämöllä nähdään kolme vankia sekä yksi vankilan ulkopuolinen näyttelijä Ilona Willebrandt.
Kaksi näyttelijää on ollut projektissa mukana alusta asti.
– En ole koskaan aiemmin näytellyt ja prosessi on ollut pelkästään positiivinen kokemus. Tämä on avannut niin paljon ovia päässäni ja olen saanut uusia tapoja ajatella, joita ei ole tullut ennen mieleenkään. Voi olla, että kun siviiliaika koittaa, lähden mukaan harrastajateatteriin. Sain sellaisen kipinän tästä, yksi vangeista kuvaili viime viikolla avoimessa lehdistötilaisuudessa tuntemuksiaan.
Vangit ovat tyytyväisiä myös siihen, että vankilan taholta on kaikki käytännön asiat tehty yksinkertaiseksi, ja he ovat voineet keskittyä teatterin tekemiseen.

Antti Lattu sanoo, että vankilateatterin työskentely perustuu siihen, että rakennetaan luottamusta koko työryhmään.
– Sen myötä olemme nyt kaverit keskenämme, Lattu sanoo.
Vanki jatkaa kertomalla, että Antti Lattu osaa käsitellä heitä lämpimällä tervetuloa-fiiliksellä.
– Emme ole olleet teatterilla vieraassa paikassa, vaan vastaanotto on lämmin. Teatteria tehdessä olen oppinut senkin, että voi nauraa omille virheille. Kun neljä esitystä on ohi, koko prosessi on varmaan antanut enemmän kuin ottanut. Olen saanut loppuelämään ajatuksen, ettei tarvitse ottaa itseään niin vakavasti. Jos ei vaikka muista vuorosanaa, jatkaa seuraavalla. Olen saanut myös valmiutta ottaa vastaan palautetta. Ei vaan sietämään kritiikkiä, vaan myös kuuntelen mitä sanotaan.
Toinen vangeista kertoi senkin, että hän katsoo nyt elokuvia ja televisio-ohjelmia ihan uudella tavalla. Hän on saattanut todeta vieruskaverillekin, että nyt tuo näyttelijä tekee tuon asian tietyllä tekniikalla.
Vankilateatteri on Jyväskylän vankilan, Jyväskylän kaupunginteatterin ja Teatteri Eurooppa Neljän yhteistuotanto. Näytökset ovat 23.–25.2.
Kaupunginteatterissa nähtävään sarjaan liittyy myös yksi kaikille avoin ja maksuton keskustelutilaisuus suoraan näytöksen jälkeen lauantaina 25.2. kello 14. Keskustelutilaisuudessa esiintyjät sekä vankilan ja teatterin työryhmä kertovat vankilateatterista ja esityksen valmistamisprosessista. Lisäksi yleisö voi esittää heille kysymyksiä.