Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely | Pertti Karjalainen saa inspiraatiota muistoista ja arkisista havainnoista

Teoksen lähtökohtana voi toimia vaikkapa kielojen huumaava tuoksu tai lapsuusmuisto sukulaisen Amerikasta lähettämistä kirjeistä.

Jyväskyläläinen kuvataiteilija Pertti Karjalainen toi Galleria Beckeriin Aika-näyttelyn, joka koostuu hänen viime vuonna valmistuneista värikkäistä akryylimaalauksistaan. Karjalainen kuvailee, että aikateema ilmenee hänen teoksissaan monitahoisina kerrostumina.

Luonto on aina ollut Karjalaisen taiteessa tärkeä innoittaja, mutta rinnalle on tullut yhä enemmän myös urbaanista ympäristöstä kumpuavia virikkeitä. Karjalainen saa teoksiinsa inspiraatiota arkisista havainnoista. Teos Kielojen aika syntyi viime keväänä kielojen kukkiessa. Karjalainen maalasi teoksen puisille toisiinsa kiinnitetyille paistinlastoille, joiden väleihin syntyvät muodot muistuttivat häntä kielonlehdistä.

– Kielojen huumaava tuoksu vaikutti positiivisesti mielialaan. Sotauutisten keskellä oli tärkeää löytää myös valoisampia hetkiä, Karjalainen pohtii.

Karjalainen ei yleensä tee ajankohtaisiin aiheisiin kantaa ottavia teoksia, mutta Ukrainan sota on poikkeus. Karjalainen on järkyttynyt viimeisen vuoden tapahtumista. Sota katkaisi myös hänen vuosikymmenten mittaisen tiiviin yhteistyön venäläistaiteilijoiden kanssa. Beckeriin tuli esille teoksia, joissa Karjalainen on käsitellyt muun muassa sodan aiheuttamaa kaoottisuutta, tuhoa, pelkoa ja uhkaa.

Välillä aiheita maalauksiin nousee lapsuudesta asti. Kirjeitä kaukaa -teos syntyi, kun sinipunainen väriyhdistelmä toi Karjalaisen mieleen lapsuusmuiston siitä, kuinka hänen äitinsä eno lähetti kirjeitä Amerikasta.

Karjalainen on toteuttanut useita teoksia pyöreälle pohjalle. Häntä kiinnostaa maalattujen pyöreiden elementtien väliin jäävä tyhjä tila, joka muodostaa osan teoksista.

– Pyöreä muoto on kiehtova, se on samalla sekä suljettu että avoin, Karjalainen kuvailee.

Karjalaisen maalauksissa vuorottelevat abstraktit ja geometriset elementit. Teoksissa jokainen muoto, värin sävy sekä kappaleiden rytmi ja suhde toisiinsa on tarkkaan mietitty. Karjalainen maalaa kerroksellisesti, ja rakentaa usein teoksiinsa kolmiulotteista pintastruktuuria. Valmiissa teoksessa voi olla kymmeniä maalikerroksia.

– Siveltimen lisäksi levitän maalia esimerkiksi kertakäyttöhaarukoilla, tai saatan painaa maalikerrokseen jälkiä vaikka muttereilla, Karjalainen kertoo.

Pertti Karjalainen: Aika Galleria Becker 8.3. asti.