Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL aloitti laajat terveystarkastukset Jyvässeudulla

Tutkimuksella kerätään tietoa väestön terveydestä ja hyvinvoinnista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusryhmä aloitti Jyvässeudulla laajat terveystarkastukset tällä viikolla. Terveystarkastukset ovat osa laajaa Terve Suomi -väestötutkimusta, joka alkoi kyselytutkimuksella viime syksynä.

Terveystarkastukseen on kutsuttu satunnaisotannalla 10 000 yli 20-vuotiasta. Tarkastus on tutkittaville ilmainen.

– Tutkimuskokonaisuus on kansallisesti merkittävä ponnistus, jonka avulla koko väestön ja sen osaryhmien terveydestä ja hyvinvoinnista saadaan sellaista tietoa, jota ei muista tietolähteistä voi saada, sanoo tutkimuksen johtaja Annamari Lundqvist THL:n tiedotteessa.

Tutkimuskäynnillä muun muassa mitataan verenpaine, otetaan verinäyte, tutkitaan näkö ja kuulo, tehdään muistiin, tarkkaavuuteen ja fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä sekä keuhkojen puhalluskoe.

Lisäksi tutkimukseen liittyy kyselyitä, joilla kartoitetaan terveyttä, elintapoja ja toimintakykyä. Osaa tarkastukseen kutsutuista pyydetään osallistumaan myös syventäviin lisätutkimuksiin, joita ovat muun muassa hammaslääkärin tutkimus, alkoholinkäyttöä selvittävä haastattelu sekä nukkumista ja liikkumista kartoittava liikemittaritutkimus.

Tutkimukseen osallistuneet saavat itseään koskevat tutkimustulokset, verinäytevastaukset ja tiedon henkilökohtaisesta riskistään sairastua esimerkiksi uniapneaan, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen. Tutkittavat saavat myös ohjeita terveytensä ja hyvinvointinsa kohentamiseksi.

Väestötutkimukset ovat Suomessa johtaneet kansanterveyttä parantaviin tekoihin. Esimerkiksi yli 20 vuotta sitten väestötutkimuksella todettiin, että suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. Puutetta alettiin paikata maitotuotteiden ja rasvavalmisteiden D-vitamiinilisällä.

– Tutkimuksen tietojen avulla voidaan vähentää keskeisistä kansansairauksista johtuvia ennenaikaisia kuolemia ja toimintakyvyn rajoituksia sekä kehittää terveyspalveluja niin, että ne vastaavat asukkaiden tarpeisiin mahdollisimman hyvin, Lundqvist kertoo.

Terveystarkastuksia tehdään kesään 2023 saakka. Jyväskylässä terveystarkastuksia tehdään 21.2.–7.3. ja Muuramessa 8.–16.3.