Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: Jyrki Markkanen vaalii jättömaiden, vesitornien ja lähimetsien estetiikkaa

Taiteilija kerää, tallentaa ja kuvaa itseään kiinnostavia esineitä ja asioita.

Taiteilija Jyrki Markkaselta nähdään Jyväskylässä yhtä aikaa kaksi näyttelyä. Kokoelmat / Alueet -näyttelykokonaisuus on esillä Galleria Ratamossa ja Jyväskylän taidemuseossa. Ratamoon valikoitui esille valokuvateoksia, taidemuseon näyttely koostuu grafiikasta ja uusista, kuvanveistoa ja grafiikkaa yhdistävistä teoksista.

Pitkän linjan taidegraafikkona tunnetun Markkasen työskentelyn painopiste on siirtynyt perinteisistä grafiikan menetelmistä valokuvaan, vanhoihin vedostusmenetelmiin ja kolmiulotteisiin teoksiin. Markkanen valokuvaa monipuolisesti erilaisilla kameroilla, ja ottaa muun muassa neulanreikä-, laakafilmi- ja Polaroid-kuvia.

– Vaikka Polaroid onkin eräänlainen amerikkalaisen muovikulttuurin ilmentymä, se on myös mainio dokumentoinnin väline, Markkanen pohtii.

Markkasen Alue-sarjan teokset muodostuvat kahdesta päällekkäisestä, usein eri kameralla otetusta negatiivista.

– Käytän usein teoksissa sisätiloissa ja ulkona otettuja negatiiveja päällekkäin, mikä saa aikaan epätavallista tunnelmaa. Neulanreikäkameralla lopputulokseen saa pehmeää efektiä, Markkanen kuvailee.

Teoksissaan Markkanen on tarkastellut itseään kiinnostavia näkymiä ja aihepiirejä, kuten ratapihojen ympäristöjä, lähimetsiä majoineen sekä hylättyjä tai purku-uhan alla olevia rakennuksia. Luonnon ja rakennetun ympäristön suhde kiinnostaa Markkasta. Jättömailla luonto alkaa vähitellen ottaa ihmisen muokkaamaa ja sittemmin hylkäämää tilaa takaisin haltuun.

Markkanen muutti jokunen vuosi sitten Jyväskylästä Imatralle. Hän kertoo Imatran tarjonneen itselleen runsaasti kuvattavaa, sillä kaupungissa metsät alkavat lähes heti ulos astuessa, ja vanhoja rakennuksia puretaan kiihkeällä tahdilla. Markkanen luonnehtii Imatran tunnelmaa rosoiseksi.

– Jotkut projektit ovat alkaneet Jyväskylässä ja jatkuneet Imatralla, Markkanen sanoo.

Markkasen teoksista voi löytää myös kantaaottavuutta. Hän sanoo, ettei usein voi käsittää ihmisten toimintaa, liittyipä se sitten luonnon tuhoamiseen tai vanhojen rakennusten purkamiseen. Kokoelma: haltuunotto ja varastointi -sarjaa varten Markkanen kuvasi kymmeniä eri vesitorneja.

– Sarja käsittelee sitä, miten tärkeä elementti vesi on maapallolla, ja miten vastuuttomasti ihminen sitäkin käyttää, Markkanen kertoo.

Jyrki Markkanen: Kokoelmat / Alueet, Galleria Ratamo 26.2. asti. Jyväskylän taidemuseo 19.3. asti.