Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuripersoona Vesa Lahti tuli perustaneeksi Muurameen elokuvakerhon melkein vahingossa

Muuramen elokuvakerho tarjoaa enemmän elokuvasta.

Suomessa toimi parhaimmillaan 1960–1980 -luvuilla noin 200 elokuvakerhoa. Kun VHS-kasetit ja joka kodin videolaitteet yleistyivät, moni kerho sulki ovensa. Nyt elokuvakerho on jo harvinaisuus ja melkein kuriositeetti.

Vesa Lahden mielestä elokuvakerhot eivät ole kuitenkaan menneisyyttä. Ei, vaikka hän esittelee omaa historiallista kerhokorttiaan 80-luvulta.

– Tärkeä ulottuvuus elokuvakerhossa on yhteisöllinen kokemus. Se, että koetaan jotain yhdessä ja keskustellaan siitä, Lahti sanoo.

Hän tuli yhden elokuvanäytöksen jälkeen puhuneeksi Keski-Suomen Elokuvakeskuksen Teemu Kaupille keskustelun tärkeydestä ja sen puuttumisesta tavallisista näytöksistä. Keskustelu johti siihen, että Lahti vetää nyt Muuramessa elokuvakerhoa.

– Ei minun ollut tarkoitus alkaa tätä itse vetää. Ikään kuin olisi jotain ylimääräistä aikaa, mutta niin tässä sitten kävi, hän sanoo hymyillen.

Keskusteluun osallistuminenkaan ole pakko. Voi vain nauttia elokuvasta, jos niin haluaa.

Muuramen elokuvakerhoon ei ole jäsenmaksua. Riittää, kun maksaa ovella elokuvalipun hinnan.

Elokuvakeskuksen kiertueteatteri Kino Metso on monipuolistanut elokuvakulttuurin saatavuutta vuodesta 2006 niissä kunnissa, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Muuramen elokuvakerho toimii nyt kerran kuussa Muuramen Kulttuurikeskuksessa Kino Metson esityspäivinä eli torstaisin.

Seuraava kerhonäytös on 9.3. klo 15.30. Siinä missä Metsossa katsotaan tuoreita filmejä, elokuvakerhossa paneudutaan klassikoihin. Ei tosin aina. Lahti kertoo, että suunnitelmissa on ottaa näytökseen Oscar-ehdokkuuksia kahminut vuoden 2022 elokuva Everything Everywhere All at Once.

– Ensimmäisessä kokoontumisessa katsottiin Akira Kurosawan Dersu Uzala. Osallistujia oli 23.

Luku on hyvä, sillä Lahti tietää kertoa, että joskus elokuvia saa katsoa Muuramessa ihan muutaman ihmisen porukalla. Muuramesaliin mahtuisi jopa 230 katsojaa.

Muuramesali muuntuu helposti elokuvateatteriksi auditoriomuotonsa ansiosta. Kun saliin tuodaan vielä Elokuvakeskukselta äänentoisto ja projektori, ei mielessä edes käy, että oltaisiin jossain muualla kuin leffateatterissa.

Vaikka runoilija Vesa Lahti on väitellyt kirjallisuudesta ja toiminut muun muassa Jyväskylän Kirjailijatalon tuottajana, tavoite ei ole sukeltaa elokuvien syväanalyysiin vaan keskustella siitä, millaisia ajatuksia tai vaikka muistoja filmi tuo mieleen.

– Minä esittelen elokuvan lyhyesti ennen katsomista ja filmin jälkeen jutellaan. Eikä keskusteluun osallistuminenkaan ole pakko. Voi vain nauttia elokuvasta, jos niin haluaa.

Lahti lisää vielä, että vaikka toimintaa on osaltaan järjestämässä Muuramen kunta, elokuvakerho on avoin myös kaikille Muuramen rajojen ulkopuolelta tuleville.