Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Villa Ranassa käynnistyi tänä vuonna säännöllinen taidenäyttelytoiminta

Mira Heinonen käsittelee taiteessaan elämän katoavaisuuden teemaa.

Kulttuuritalo Villa Ranan toiminnanjohtaja Vilja Ruokolainen iloitsee, että talossa nähdään jatkossa säännöllisesti myös kuvataidetta esittävän taiteen rinnalla. Villa Ranan Paulaharjun salin yleisölämpiössä sijaitsevaan galleriatilaan järjestettiin alkuvuodesta avoin haku. Sen pohjalta kuratoitiin monipuolinen näyttelykokonaisuus, jonka ensimmäinen näyttely nähdään maaliskuussa. Tilassa järjestettävät näyttelyt ovat kestoltaan kahdesta neljään viikkoa.

– Vuoden aikana galleriassa tulee olemaan esillä muun muassa maalaustaidetta, valokuvia ja kuvituksia, Ruokolainen kertoo.

Parhaillaan galleriatilassa on esillä jyväskyläläisen taiteilija Mira Heinosen Kaipaathan-näyttely. Heinonen toi näyttelyyn maalauksiaan ja sekatekniikalla toteuttamiaan teoksia, joita yhdistää surun ja elämän katoavaisuuden teema. Heinosen taiteessa on läsnä kuolemaan liittyvää kuvastoa, kuten luurankoja ja pääkalloja.

– Minua kiehtoo aihepiirin iättömyys, ajattomuus ja ikuisuus, Heinonen pohtii.

Heinonen kertoo isänsä itsemurhan vaikuttaneen teostensa teemaan. Henkilökohtaisen aiheen käsitteleminen taiteen kautta on ollut Heinoselle ennen kaikkea helpottavaa. Hän kokee, että on ollut parempi päästää tunteet taiteen kautta ulos sen sijaan, että niitä olisi pantannut sisällään. Heinonen kertoo, että joskus työ saattaa olla pitkäänkin luonnosvaiheessa.

– Välillä teoksella on kiire tulla ulos, ja se syntyy hyvin nopeasti, Heinonen sanoo.

Heinosen teosten värimaailma liikkuu muun muassa käsittelemättömän koivuvanerin ja kimaltavan kullan sävyissä. Hän kertoo värivalintojen johtuvan osittain siitä, että hän haluaa lähestyä synkkänä pidettyä aihepiiriä lempeästi, ja ikään kuin pehmentää kuvastoa värien kautta.

– Näyttelyn uusin teos, Odotus, on sinisävyinen, mikä on itselleni uutta. Sinisen lisäksi teokseen tuli kultaa ja maailman mustinta mustaa, Heinonen sanoo.

Heinonen kuvailee työskentelyään multimateriaaliseksi serialismiksi, eli teokset ovat pääasiassa sekatekniikkaa ja syntyvät sarjallisesti. Heinonen toteuttaa teoksensa muun muassa maalaten, tusseilla ja savesta muovaten. Hän hyödyntää teoksissaan myös valmisesineitä, kuten esimerkiksi nastoja tai armeijan ylijäämävaraston numeroita.

Mira Heinonen: Kaipaathan Galleria Villa Rana 4.3. asti.