Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pappila toi vanhoja rakennuksia rakastavat yrittäjät yhteen

Vanha pappila avautuu asiakkaille huhtikuun lopussa. Teeleidi jättää haikeat hyvästit Kramsunkadulle.

Vapaudenkadulla pääkirjastoa vastapäätä on rakennuskaunotar, jossa on ollut hiljaista jo useamman vuoden ajan. Jyväskylän seurakunta laittoi viime vuonna vanhan pappilan myyntiin ja sen osti viime kesänä Royal House Oy ja ViWa-Kiinteistöt Oy. Seuraavat kaupat tehtiin jo ennen joulua, kun Arto Hakasen omistama Jyväskylän kaupunkilaispiha Oy osti pappilan tontteineen.

Seuraava etappi olikin tiedottaa millaista toimintaa rakennukseen tulee. Tammikuussa Teeleidin omistaja Anne Savela ja Toivolan vanhan pihan omistaja Arto Hakanen kertoivat uutisen yhteistyön käynnistymisestä.

– Kun tulin neljä vuotta sitten Toivolan vanhalle pihalle vuokralaiseksi, huomasin heti upean kiinteistön pihan lähellä. Haluan vaalia Toivolan vanhaa pihaa ja minulle tuli heti mieleen, että totta kai vanhaa pappilaakin vaalitaan. Kävin katsomassa sitä jo ennen kuin se oli myynnissä. Sanoin silloin, että olen kiinnostunut, jos tälle joskus jotain tapahtuu, Hakanen kertoo.

Hän jatkaa, että pappilarakennus on yllättävän iso kolmessa kerroksessa. Moni on käynyt ehkä vain kappelissa tai juhlasalissa, ja silloin ei tiedä millaisia tiloja koko rakennuksessa on.

Hakanen ja Savela puhuvat lämmöllä Vanhasta pappilasta.

Haluamme avata upeat rakennukset ihmisille.

Anne Savela

– Meillä molemmilla on rakkaus vanhoihin rakennuksiin sekä kulttuurihistorian vaalimiseen. Teeleidi on aina toiminut kauniissa rakennuksissa, joissa on tarina taustalla. Haluamme avata upeat rakennukset ihmisille. On kunnia-asia, että pääsemme nyt osaksi historiallisen rakennuksen tarinaa ja saamme avata pappilankin kaikkien käyttöön, Anne Savela kertoo.

Pappilan remontti on jo käynnistynyt ja ensimmäisenä korjattiin ilmastointi. Vanhan pappilan tunnelma halutaan säilyttää ja rakennus onkin suojeltu, joten isoja rakenteellisia muutoksia tiloihin ei voida tehdä.

– Herätämme rakennuksen kulttuurihistoriallisen arvon henkiin. Teemme sen kunnioittaen ja tuoden lähemmäksi tätä päivää. Esimerkiksi keittiö uusitaan kokonaan. Juhlatilojen rakenteisiin ei kosketa. Rakennuksessa on tietyt ominaispiirteet, jotka kuuluvat pappilaan, mutta se ei ole hengellinen tila. Rakennuksessa on upeita ikkunamaalauksia ja rippisalissa on hieno kattomaalaus. Ulkokuistilla on Akseli Gallen-Kallelan määrittelemät kaiteiden värit, ja ne palautamme remontissa entiselleen, Arto Hakanen kuvailee.

Talo on rakennettu vuonna 1928 eli muutaman vuoden päästä on 100-vuotisjuhlat.

– En uskoisi aikataulua ellei tekijänä olisi Arto. Tiedän millä vauhdilla ja säntillisyydellä asiat järjestyvät, kun Arto on tekijänä. Luovun keväällä Kramsunkadun tiloista, joissa Teeleidi on ollut kuusi vuotta. Rakastan sitä rakennusta, mutta siellä on tiettyjä ongelmakohtia. Paikoitus on isoin ongelma ja henkilökunta ansaitsee kunnon keittiön, Anne Savela toteaa.

Vanha Pappila on pääkirjaston vieressä, ja kumpikin yrittäjistä näkee sen parhaana mahdollisena paikkana toiminnalleen. Rakennuksen takana on lisäksi iso puutarha, jota he pystyvät hyödyntämään toiminnassa monella tavalla.

Teeleidin lisäksi tiloissa tulee toimimaan Hakasen Art Catering Oy ja lisänä on vielä kulttuuritila, jossa voidaan pitää esimerkiksi konsertteja. Kulttuurin ystävänä Hakanen miettii jo yhteistyötä muun muassa muusikoiden, kaupunginteatterin ja eri oppilaitosten kanssa.

Savela ja Hakanen sanovat, että kummallakin heistä on osaamista, jota voidaan pappilassa hyödyntää.

Vanha pappila avataan asiakkaille ennen vappua 28.4.