Oopperan tee se itse -mies Jyrki Anttila on tottunut roudaamaan ja liimaamaan
2
Oopperalaulaja Jyrki Anttilan farmariauton takakontista löytyy nippu esitteitä, julisteita ja teippiä. Sami Rahkonen
Katso isompi kuvaKokkolan Snellman-salilla Iloinen leski -operetin esityksessä lavalla nähtiin takana teoksen ohjaaja Juulia Tapola, keskellä Jyrki Anttila ja edessä Maija Anttila. Kari Huhta
35-vuotista uraansa juhliva laulaja markkinoi esityksiään samalla kun ajaa kymmeniä tuhansia kilometrejä.
Sami Rahkonen
Oopperalaulaja Jyrki Anttila, 56, saapuu haastatteluun varttia vaille kaksitoista. Hän on ajanut edellisenä iltana kotoaan Lohjalta Jyväskylään, yöpynyt hotelli Yöpuussa ja tehnyt aamulla jo keikan Äänekoskella.
Tällä kertaa keikalla ei kuitenkaan lauleta, sillä kyse on puhtaasti markkinointipiipahduksesta. Farmariauton peräkontissa on kasa julisteita ja lehtisiä, joita tenori kävi liimaamassa ilmoitustauluille ja jättämässä paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat.
– Äänekoskella oli kahvilassa niin mukavia ihmisiä, etten meinannut malttaa lähteä pois sieltä, hän kertoo.
Jyväs- ja Ääneseutu ovat laulajalle tuttuja. Suolahtisalissa Anttila muistelee käyneensä ensimmäisen kerran 25 vuotta sitten.
– Silloin tuntui, että onpa tämä iso sali. Nyt se tuntuu mahtavan intiimiltä.
Se, että oopperatähti kiertää itse liimailemassa julisteita ja jakamassa esitteitä kuukautta ja kahta ennen esitystä, ei ole ihan tavallista.
– Olen tottunut 18-vuotiaasta asti itse tekemään. Se on paras tapa saada asioita aikaiseksi, hän toteaa.
Anttilalle on tuttua myös kaluston kantaminen eli roudaaminen ja lavasteiden rakentaminen. Vuonna 2018 hän ajoi kuorma-autokortin, jotta voi itse kuljettaa operettien lavasteet esityspaikoille.
– Tavaroiden kantaminen on parasta äänen avausta ennen esitystä. Silloin ei ehdi miettiä liikaa.
Ajomatkoilla Anttila soittelee läpi esimerkiksi senioriryhmiä ja markkinoi tulevia tapahtumia heille suoraan puhelimitse. Markkinoinnille jää aikaa, sillä kilometrejä artistille kertyy vuodessa 50 000–60 000.
Anttila lauloi ensimmäisen konserttinsa 22-vuotiaana. Jaakko Ryhäsen opissa hän aloitti 29-vuotiaana vuonna 1995. Vuonna 1998 Anttila kiinnitettiin Suomen kansallisoopperan solistiksi. Kansallisoopperasta hän eläköityi heinäkuussa. Esiintyminen kuitenkin jatkuu oman yrityksen OperArtin kautta.
– Laulajat eläköityvät 55-vuotiaina, vaikka 50–65 vuotta on mieslaulajalle paras ikä, jos terveys on kunnossa, hän toteaa.
Kunnon täytyykin olla kohdallaan, sillä rooliin saattaa kuulua kerralla jopa viisi tuntia lavalla esiintymistä. Anttila itse pitää kunnostaan huolta juoksemalla ja hiihtämällä.
– Kuntosali on nyt uusi harrastus, mutta siinä täytyy olla tarkkana, ettei päästä lihaksia jäykistymään. Laulajan kropan pitää pysyä elastisena, hän kertoo.
Kansallisoopperan ohella Anttila on työllistänyt itseään ja lukuisia muita taiteilijoita vuonna 2005 perustamansa OperArt-yrityksen kautta.
Anttilan mukaan Suomessa ei ole helppoa elättää itseään oopperalaululla, sillä klassinen musiikki on paitsiossa television ja radion ohjelmistoissa.
– Sen on harmi, sillä monet omistavat elämänsä opetellakseen ja pitääkseen yllä taitoa laulaa suurelle yleisölle ilman mikrofonia, hän toteaa.
Anttila nousi aikanaan suuren yleisön tietoisuuteen vierailemalla useita kertoja viihdeohjelma Bumtsibumissa. Ohjelman vakiokasvoja olivat juontaja Marco Bjurström sekä pianistit Seppo Hovi ja Esa Nieminen.
Jyväskylän Paviljonkiin Anttila on tulossa helmikuussa ja Äänekosken Suolahtisaliin maaliskuussa. Suolahtisaliin Anttila tuo Kertokaa se hänelle -konsertin, jossa esitetään Mauno Kuusiston ja Tapio Rautavaaran tutuksi tekemiä kappaleita.
Paviljongissa esitettävällä Iloinen leski -operetilla Anttila juhlistaa samalla 35-vuotista uraansa.
Juhlaesityksen piti alun perin olla Taipaleenjoki-ooppera, mutta Ukrainan sota muutti suunnitelmia.
– Ihmiset eivät halua nyt katsoa sotaa. Putin on järjestänyt sitä jo yllin kyllin. Vaikka ooppera ei mällää sodalla, vaan kertoo inhimillisistä tunteista, on sodan aihepiiri nyt liian ahdistava, Anttila sanoo.
Iloinen leski -operetti Jyväskylän Paviljongissa 17.2., Kertokaa se hänelle -konsertti Äänekosken Suolahtisalissa 18.3.