Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näyttely: Kun muut kuvasivat Pariisin Eiffel-tornia, Jussi Jäppinen kuvasi maata sen alla

Jäppisen teoksissa on oivalluksia ja mittasuhteilla leikittelyä. Valumat, halkeamat ja oksanpaikat nousevat näyttelyssä tarkasteluun uudessa valossa.

Keski-Suomen museon taidehallissa pääsee tutustumaan jyväskyläläisen Jussi Jäppisen Näin sen näin -näyttelyyn. Pitkän uran tietokirjailijana ja valokuvaajana tehnyt Jäppinen käänsi näyttelyä suunnitellessaan katseensa omien arkistojensa kätköihin. Jäppinen on aina kuvannut itseään kiinnostavia pintoja ja yksityiskohtia, kuten halkeamia seinissä tai tahroja lattioissa. Hänelle on tyypillistä katsella ympäristöään tarkasti ja ennakkoluulottomasti. Nähdyt muodot ovat heti saaneet Jäppisen mielikuvituksen liikkeelle.

– Huomaan usein kiinnostavia asioita jopa liikkuvasta autosta. Joskus kuvasin maata Eiffel-tornin vierellä, kun muut ympärillä kuvasivat tornia, Jäppinen hymyilee.

Museoon tuli esille 75-osainen teoskokonaisuus, jonka työt pohjaavat Jäppisen eri vuosikymmenillä ottamiin valokuviin. Jäppinen on toteuttanut näyttelyn teokset kollaasimaisesti, jopa viidestä eri kuvasta yhdistellen. Samassa teoksessa saattavat yhdistyä lähes 50 vuoden välein otetut valokuvat. Teoksissa yhdistyy myös maantieteellisesti hyvinkin kaukana toisistaan otettuja kuvia. Jäppinen kuvaa paljon lähiympäristöään, mutta kuvia on kertynyt myös matkoilta.

Huomaan usein kiinnostavia asioita jopa liikkuvasta autosta. Joskus kuvasin maata Eiffel-tornin vierellä, kun muut ympärillä kuvasivat tornia.

Jäppisen mielenkiinnon ovat herättäneet muun muassa vanhan keskussairaalan parvekkeen seinässä oleva halkeama ja Kuokkalan kirkon katolta sulavan lumen muodostamat kuviot. Kuvien lähtökohta on ollut visuaalinen, mutta moniin töihin on tullut mukaan myös tarinallisuutta.

– Lähtökohtana toiminut kuva on määritellyt sen, millainen kokonaisuus teoksesta muodostuu, Jäppinen sanoo.

Jäppinen pitää näkymistä, joissa ajan kuluminen on läsnä. Useissa teoksissa kuluneilla pinnoilla, patinalla ja rosoisuudella on visuaalisesti vahva rooli.

– Olen aina ollut kiinnostunut ympäristön muutoksesta, Jäppinen pohtii.

Näyttelyssä on mukana ripaus huumoria, mutta esillä on myös vakavamman teeman ympärille nivoutuvia kantaaottavia töitä, joissa Jäppinen on käsitellyt sotaa ja ilmastonmuutosta.

Monet Jäppisen teokset näyttävät hyvinkin maalauksellisilta. Kollaaseja tehdessään hän on leikitellyt perspektiivillä ja mittakaavalla, ja loihtinut kaksiulotteisiin näkymiin kolmiulotteisuutta. Talon seinustasta muodostuu elementtejä lisäämällä ranta horisontteineen, tai risteilyalus lähtee seilaamaan kuluneella seinäpinnalla kuin öisellä ulapalla.

Jussi Jäppinen: Näin sen näin Keski-Suomen museo 30.4.2023 asti.