Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rehtori-Semmari Joel Linna on tehnyt keksintöjä nuoruudesta lähtien – nyt hän laittaa ovet Säppiin keltaisella innovaatiollaan

Turvallisuuden ei pitäisi olla vain puheenaihe, vaan sen pitäisi olla konkreettisia tekoja.

Semmarien riveistäkin tuttu Vesangan päiväkotikoulun rehtori Joel Linna osallistui nelisen vuotta sitten Pelastuslaitoksen järjestämään turvallisuuskoulutukseen. Aiheena olivat koulun uhkatilanteet. Takapenkissä kollegat – Linna mukaan lukien – olivat sitä mieltä, ettei koulutuksen sisältö ihan vastannut odotuksia.

– Supistiin siinä keskenämme ja Tikan koulun rehtori Aution Juhana pohti ääneen, että mitä jos on ulkoisen väkivallan tilanne, jossa lukittaudutaan luokkiin, mutta ”mörkö” kolkkaa jonkun henkilökuntaan kuuluvan ja ottaa avaimet, Linna kertoo.

Hän jäi tovia myöhemmin vuorotteluvapaalle, ja istuessaan aamukahvilla mieleen nousivat Aution sanat. Että mitä sitten tehtäisiin, jos tilanne etenisi tämän visioimalla tavalla. Koska Linnassa on iso ripaus ”keksijän vikaa”, hän lähti ideoimaan vekotinta, jolla oven saa teljettyä sisäpuolelta.

– Puolen vuoden aikana kehittelin kolme versiota Säpistä, Linna sanoo ja esittelee keltaista esinettä.

Säppi on yksinkertaisuudessaan palikasta ja salvasta koostuva jykevä esine, joka kahvaan kiinnitettynä estää oven avaamisen. Prototyypin valmistuttua Linna oli yhteydessä Sisäministeriön pelastusylitarkastajaan. Hän arveli saavansa kylmää kyytiä, mutta palaute olikin kannustavaa ja epäkohtia hedelmällisellä tapaa huomioivaa.

– Sain paljon kehitysideoita myös muilta tahoilta. 2019 keväällä tuli hankerahaa Jyväsriiheltä pilotointia varten.

Säppi patentoitiin elokuussa 2021 ja Säppi Oy perustettiin kehitystyön tueksi. Linnan lisäksi osakkaita ovat Juhana Autio ja Janne Jukarainen. Nyt Säppejä löytyy useasta keskisuomalaisesta kohteesta ja jo myös maakuntarajojen ulkopuolelta.

"Meidän tehtävänä on myös kouluttaa ja herätellä henkilökuntaa olemaan kiinnostunut turvallisuusasioista."

Linna tietää kertoa, että Suomessa viranomaiset saavat vuodessa kuutisenkymmentä ilmoitusta koulumaailmaan kohdistuneista uhkista. Vuonna 2010 luku oli 101. Vuonna 2014 uhkauksia tuli 65. Osa ilmoituksista osoittautuu vääriksi tai jopa vitseiksi. Vakavasti otettavia uhkauksia on 5–6 kappaletta.

– Me hoksattiin nopeasti, että säppipulikalla ei ole merkitystä, jos ei ole koko turvallisuusasia kunnossa.

Seuraava askel oli turvakaappi, joka kokoaa yhteen turvallisuuteen liittyvät ohjeet ja varusteet. Linna toteaa, että kouluista löytyy kyllä ensiapulaukkuja, taskulamppuja ja turvaliivejä, mutta toinen asia on, tietääkö esimerkiksi sijaiseksi tullut opettaja missä varusteet ovat.

– Jos teille hommataan toimitukseen sakset. Niin onko ne siinä työpöydän äärellä enää viikon kuluttua?, Linna kysyy.

Kohteen tarpeiden mukaan räätälöity lukollinen turvakaappi sijoitetaan näkyvälle paikalle ja tarvikkeiden lisäksi siinä ovat ohjeet ja kartat toimintaan. Kaapin saa myös hätätilassa auki ilman avainta.

– Woodi Oy:n toimitusjohtaja Mika Rissanen ymmärsi tässä mahdollisuuden ja lähti kimppaan kehittämään ideaa. Heiltä tulevat kaapit ja meiltä kaapin sisältö, oppilaitosturvallisuuden näkökulma, asennus ja koulutus, Linna kertoo.

Linna toimii Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen turvaryhmässä puheenjohtajana.

Turvakaappi oli viikonloppuna esillä näyttävästi Woodin osastolla Educa-messuilla Helsingissä.

Turvakaapeista löytyy myös Säppi ja niin ikään Linnan ideoima kulmikas, heijastinpintainen ovimerkitsin, joka on saanut pelastuslaitoksilta kiitosta. Yhdessä pelastusalan ammattilaisten kanssa suunniteltu kapula ripustetaan tarkastetuksi todetun tilan oveen esimerkiksi tulipalon sattuessa.

– Jos savua on paljon, näkyvyys on huono jolloin heijastinpinta auttaa. Joskus savua on niin paljon, ettei näkyvyyttä ole lainkaan. Silloin on hyvä, että kapula on kulmikas, jolloin sen voi tunnistaa käsipelillä, Linna kertoo.

Loppujen lopuksi Linnan kehittämät innovaatiot ovat yksinkertaisuudessaan nerokkaita. Tuntuu melkein oudolta, ettei niitä ole kukaan aikaisemmin tai missään keksinyt.

Linna on samaa mieltä. Hän sanoo, että usein kyse on myös siitä, että esimerkiksi koulujen turvallisuus on monen tekijän yhteinen asia, mutta pyöreä pöytä, jonka äärellä asioita kehitettäisiin, puuttuu.

– Myös organisaatioissa nostetaan turvallisuus usein arvoksi, mutta todellisuudessa puheet ovat kuitenkin tekoja suurempia. On niin paljon kiinnostavia hankkeita ja virityksiä, että yksi tarvehierarkian perustarve – turvallisuus – meinaa jäädä vähälle huomiolle. Jos turvallisuus määritellään arvoksi, tarkoittaa se myös konkreettisia tekoja. Turvakaapin tärkein ajatus on se, että tehdään turvallisuus monipuolisesti näkyväksi asiaksi.

Tarkoitus ei ole siis pelotella ja maalata piruja seinille, vaan lisätä turvallisuuden tunnetta.