Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pilapiirroksen ei tarvitse olla aina hauska, se voi ottaa kantaakin

Suur-Jyväskylän Lehteen piirtävä Martti Hänninen jättää lukijalle oivaltamisen iloa. Ajankohtaisuus on hänen mielestään pilapiirroksessa tärkeintä.

Jyväskyläläinen Martti Hänninen on piirtänyt liki vuoden pilapiirroksia Suur-Jyväskylän Lehteen. Hän miettii piirrosten aiheet Jyväskylä-näkökulmasta ja mahdollisimman ajankohtaisesti.

– Joskus tulee herkkupaloja vastaan, joista on pakko piirtää. Jos Jyväskylä on valtakunnallisissa uutisissa, silloin nostan aiheen myös piirrokseen. Esimerkiksi Gettomasan haastatteluun halusin ottaa kantaa.

Hänninen lukee Suur-Jyväskylän Lehteä ja Keskisuomalaista, ja myös avopuoliso Heli Saksi seuraa mediaa tarkkaan ja saattaa vinkata mistä Hänninen voisi piirtää.

– Seuraan myös Facebookin Jyväskylän puskaradiota. Siellä oli esimerkiksi tarina kissasta, joka seikkaili linja-autossa. Käytin sitä piirroksessa. Kuvan aihe ei ole aina välttämättä lukijalle tuttu. Olen aika paljon Twitterissä ja sieltä tulee aiheita mieleen. Jos lukija seuraa Twitteriä jokin aihe piirroksessa on seuraajille tuttu. Jos ei ole Twitterissä, voi kuvan idea mennä ohi.

Pilapiirroksen tekeminen on Martti Hännisen mukaan tasapainoilua siinä, että jättääkö lukijalle oivaltamisen iloa vai onko aihe sellainen, että kaikki ovat kuulleet aiheesta. Piirroksissa ei voi olla hänen mielestään itsestäänselvyyksiäkään.

Piirustustyylini on rento sekä pelkistetty ja kunnioitan ideaa.

– Ajankohtaisuus ja paikallisuus ovat kuitenkin tärkeimmät kriteerit omassa tekemisessäni. Seuraan Facebookissa sitäkin keskustelua, millaisia ajatuksia piirrokseni herättävät. Palaute on aina tervetullutta.

Idean saatuaan Martti Hänninen piirtää luonnokset paperille tai suoraan iPadille. Tablet-tietokone mahdollistaa sen, että piirrosta voi editoida rajattomasti. Hän tekee tekstit tabletilla, sillä silloin niitä voi muuttaa vielä myöhemminkin.

– Lehdessä tila on pieni, joten tekstin pitää olla hyvin tiivistetyssä muodossa. Piirustustyylini on rento sekä pelkistetty ja kunnioitan ideaa. Jos ei ole ideaa, ei auta, että piirtää paljon yksityiskohtia. Teen kuvan mahdollisimman vähillä viivoilla ja se tuo mielestäni idean parhaiten esiin.

Pilapiirros-sana on Martti Hännisen mukaan hieman vanhakantainen, sillä monien piirtäjien mielestä pilapiirroksen ei tarvitse olla välttämättä hauska.

– On myös kantaaottavia piirroksia ja varsinkin Ukrainan tilanteen vuoksi. Esimerkiksi ne piirrokset eivät aina ole hauskoja, kun ottaa kantaa sotaan. Yhdysvalloissa on tapana, että kun joku julkisuuden henkilö kuolee, hänestä tehdään piirros, jossa hän on taivaan portilla. Kuva on lempeä ja kunnioittava. Siinä ei piikitellä vainajaa, Hänninen kertoo.

Martti Hänninen on tehnyt pilapiirroksia vuodesta 2014 lähtien. Hän aloitti niiden teon jo lapsena, mutta sisarukset eivät aina ilahtuneet piirroksista.

Hänninen on koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja työskenteli pitkään mainostoimistoissa Jyväskylässä ja Helsingissä. Hän jätti päivätyön vuonna 2007 ja tekee nyt yrittäjänä graafista suunnittelua, kuvituksia ja pilapiirroksia.

Suur-Jyväskylän Lehden lisäksi hänen piirroksiaan on Sisä-Suomen Lehdessä Äänekoskella sekä Vantaan Sanomissa ja Länsiväylässä.

– Ammattia kysyessä sanon olevani graafinen suunnittelija ja sivutoiminen pilapiirtäjä. Tässäkin työssä jatkuva itsensä kehittäminen on tärkeää. Kaikenlaista pitää opiskella ja tällä hetkellä opiskelen 3D-grafiikkaa, Hänninen toteaa.