Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myyntipäällikkö opiskelee uutta, perinteistä ammattia

Ilmoitus vei Ari-Matti Niemen vähän sattumalta hirrenveistäjäkoulutukseen.

Kun jyväskyläläinen Ari-Matti Niemi, 32, kyllästyi toimistotöihin, sattuma puuttui peliin. Hän näki armeijakaverinsa kanssa ilmoituksen hirrenveistäjäkoulutuksesta Siilinjärvellä. Ei kun sinne ja homma hanskaan viidessä kuukaudessa. Niin hyvin, että nyt on ensimmäinen hirsisaunakehikko valmis siirrettäväksi asiakkaalle.

Silta Oy:n myyntipäällikkönä toimiva, ja nyt siis opintovapaalla oleva Niemi ei väitä olleensa aina erityisen kätevä käsistään. Kiinnostus hirsirakentamiseen tulee veren perintöä Etelä-Pohjanmaalta, pohjalaistalot ovat aina kiehtoneet häntä.

– Tuli oltua kaksi vuotta etätöissä koronan takia, ja ajattelin, että olisi hyvä keksiä jotain muuta. Tuo opiskelupaikka oli ihan päähänpisto. Mukava, kun kaveri lähti mukaan. On ollut mahtava vuosi, Ari-Matti Niemi sanoo.

Hän päätti vielä jatkaa puualan opintojaan Gradialla ja meneillään on ensimmäinen lukukausi puuteollisuuden perustutkinnon parissa. Osana opiskelua hän on jo tehnyt lankkupöydän, vaatekaapin rungon ja muita puusepän tuotteita asiakkaille.

Saunakehikkoaan, joka on kooltaan 2,5x3,5 metriä, Niemi on nikkaroinut Harvian tehtaiden lähellä Muuramessa.

– Käytännössä yksin. Muutamana päivänä on kavereita ollut apuna. Pari kuukautta siinä kehikon rakentamisessa meni.

Valmis kehikko siirretään purettuna asiakkaalle Vaasan seudulle. Näin Rauman läheltä tuodut mäntyhirret palaavat rannikolle Keski-Suomen ja jalostuksen kautta. Paikan päällä Niemi kokoaa kehikon perustuksille, katon asiakas rakentaa itse.

– Tapasin asiakkaan, joka on mun vanha kaveri, viime kesänä Jyväskylän MM-rallin yhteydessä. Oli silloin puhetta hirsisaunasta ja kysyin sitten syksyllä kaverilta, oletko yhä tosissasi sen suhteen.

Kaveri oli.

– Oleellista tällaisessa käsityössä on, että arvostaa valmista. Kun menee saunaan kavereiden kanssa, voi sanoa, että tämä on tehty varta vasten mulle eikä muilla ole vastaavaa. Siinä on sitä oikeaa omistamisen ylpeyttä ja käsityön arvostamista, Niemi sanoo ilman elvistelyä.

Hirret tulivat Ari-Matti Niemelle pelkaksi sahattuina. Hän on työstänyt niistä kehikkoon sopivia. Hirsityyppiä on kolmenlaisia: sellaisia, jotka on sahattu molemmin puolin, eli pelkkahirsiä, pyöröhirsiä sekä D-hirsiä.

Niemi on opetellut erilaisia liitostekniikoita, joista kehikossa on käytetty niin sanottua lohenpyrstöä.

Mistä pääsemmekin Niemen yrityksen nimeen Niilonpoika. Niemi tietää, että Yhdysvaltojen vanhin hirsirakennus, jossa on käytetty lohenpyrstöä, on vuodelta 1638 ja sijaitsee Yhdysvalloissa New Jerseyssä.

Sen on rakentanut Antti Niilonpoika, joten firman nimessä Niemi siirtää historiaa ja perinnettä tulevaan.

Tuleeko tästä nyt ammatti ja paljonko tällainen sauna kustantaa?

– Katsotaan. En ole vielä päättänyt. En sitäkään, mitä tällainen uudelle asiakkaalle maksaisi. Laitetaan ensin tämä sauna paikoilleen ja katsellaan sitten, mitä siihen on mennyt aikaa ja tarvikkeita, Ari-Matti Niemi sanoo.